Καφεμαντεία : Στην Ελλάδα προκατάληψη …στην Τουρκία στο Υπουργείο Πολιτισμού !!
Σίγουρα η προσωπική κουλτούρα των λαών μεταξύ τους ποτέ δεν ταιριάζουν ή έστω σπάνια, αλλά το πως η κάθε μία προβάλλει την παράδοση και την κουλτούρα της είναι ένα θέμα προς συζήτηση …….
Ας μιλήσουμε λοιπόν για την καφεμαντεία ……ας μιλήσουμε για την Ελλάδα και την Τουρκία !!
Στην Ελλάδα η καφεμαντεία και ο Ελληνικός καφές είναι είναι μέσα στις ρίζες μας και η πρώτη ανάμνηση είναι η γιαγιά ή η θεία στο χωριό που κάθε φορά που θα πηγαίναμε θα τρέχαμε να πιούμε ένα ελληνικό καφέ ( με το ζόρι τις περισσότερες φορές ….αφού στην πόλη ούτε τον αγγίζαμε) για να μας πει τα μελλούμενα , τους έρωτες και τις λαχτάρες μας ……
Στην σύγχρονη ζωή του νεοέλληνα έγινε προκατάληψη , σκοτεινά δωμάτια και κλειστές κουρτίνες …… τα δε μέσα μαζικής προβολής πάντα παρουσίαζαν το θέμα με απαξίωση και ειρωνικά σχόλια ή υπονοούμενα …..
Η μόνη εξαίρεση η εμφάνιση των καφέ Ωκεανός το 1995 που έκανε μία προσπάθεια απενοχοποιήσεις βάζοντας τον ελληνικό καφέ σαν κύριο προϊών και την καφεμαντεία σαν δωρεάν υπηρεσία στην λειτουργία του …
Από τότε πέρασαν αρκετά χρόνια αλλά η γενικότερα νοοτροπία δεν μπορούμε να πούμε ότι άλλαξες παρά την επιτυχία της ιδέας και την αντιγραφή της σε πολλές παραλλαγές !!!
Τι μπορεί να γίνεται άραγε στην γειτονική μας χώρα , πως αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι , τα μέσα και η κυβέρνηση την καφεμαντεία …..
Το πρώτα και το πιο απλό που κάναμε ήταν να ανατρέξουμε στην επίσημη σελίδα του υπουργείου πολιτισμού της Τουρκίας στην διεύθυνση http://www.turkishculture.org
Στην αρχική σελίδα βλέπουμε πως την Καφεμαντεία ή Coffee Fortune Telling την βάζει μέσα στους 10 πρώτους λόγους για να επισκεφτεί κάποιος της Τουρκία …… βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε και την μεγάλη προσπάθεια της Τουρκίας πριν μερικά χρόνια να εντάξει τον Τούρκικο καφέ και Καφεμαντεία σαν ΑΫΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ στην Unesco και φυσικά το κατάφερε . Δείτε το σχετικό άρθρο εδώ ακούσατε τίποτα να γίνει στην Ελλάδα …..
Τι λέει λοιπόν η σελίδα πολιτισμού του υπουργείου της Τουρκίας ( μετάφραση) :
Το ποτό τουρκικού καφέ είναι ένα τελετουργικό αιώνων, απολαμβάνει το καλύτερο στην εταιρεία και μερικές φορές ακολουθείται από κάποια περιουσία.
Όπως λέει ο ποιητής,
“Όχι ο καφές ούτε το καφενείο είναι η λαχτάρα της ψυχής
Ένας φίλος είναι ό, τι θέλει η ψυχή, ο καφές είναι μόνο η δικαιολογία ».
Ο τουρκικός καφές διαφέρει από τις διαχωριστικές και τις στιγμιαίες ποικιλίες, από την άποψη του τρόπου που αλέθεται και σερβίρεται. Οι κόκκοι καφέ ψήνονται μερικές φορές και στη συνέχεια αλέθονται πολύ καλά. Ο τουρκικός καφές παρασκευάζεται σε μικρά δοχεία που ονομάζονται cezve , τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να φτιάξουν δύο φλιτζάνια καφέ σε κάθε βολή. Για τον τέλειο καφέ, βάζετε πρώτα δύο φλιτζάνια νερό στοδιαχωρισμό και, στη συνέχεια, προσθέστε δύο κουταλιές τουρκικού καφέ. Όταν ο καφές αρχίσει να βράζει, στην επιφάνεια του υγρού θα εμφανιστεί ένα λεπτό στρώμα αφρού. Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι, διανέμετε αυτόν τον αφρό ανάμεσα στα κύπελλα. Στη συνέχεια, βράζουμε τον καφέ στη σέλαμέχρις ότου αφρίσει και πάλι, και να το σπάσει ανάμεσα στα κύπελλα. Αυτή η ενέργεια βρασμού δίνει τη μοναδική της γεύση. Παραδοσιακά, κάθε φλιτζάνι καφέ θα πρέπει να σερβίρεται μαζί με ένα ποτήρι νερό. Η ζάχαρη μπορεί να προστεθεί για να δοκιμάσει τη γεύσηπριν από το στάδιο μαγειρέματος. Κάποιος θα κληθεί να καθορίσει την ποσότητα ζάχαρης κατά την παραγγελία, γλυκό, sekerli , μεσαίου γλυκού, orta sekerli , και απλό, sade .
Ωστόσο, το πιο χαρακτηριστικό χαρακτηριστικό του τουρκικού καφέ δεν είναι ούτε ο τρόπος που αλέθεται ούτε ο τρόπος που βράζει. Ο τουρκικός καφές είναι μοναδικός, διότι επιτρέπει την τύχη σας να λέγεται κοιτάζοντας το κύπελλο. Αυτό το έθιμο της ανάγνωσης του καφέ φλιτζάνι είναι τουλάχιστον τόσο παλιό όσο ο ίδιος ο τουρκικός καφές, και επαναλαμβάνεται με κάθε φλιτζάνι που καταναλώνεται. Παρόλο που αυτό μπορεί να γίνει τυχαία μεταξύ φίλων, είναι επίσης δυνατό να συμβουλευτείτε επαγγελματίες. Έτσι πώς διαβάζεται ένα φλιτζάνι καφέ, πώς μπορούν τα σχήματα που παγιδεύονται σε ένα μικρό κύπελλο να αποκαλύψουν το μέλλον;
Πρώτον, ο καφές θα πρέπει να πίνεται μόνο από τη μία πλευρά του κυπέλλου. Όταν ο καφές τελειώσει, το πιατάκι τοποθετείται στην κορυφή του κυπέλλου, και υπάρχει η επιθυμία. Με το πιατάκι που εξακολουθεί να καλύπτει την κορυφή, το φλιτζάνι κρατιέται στο επίπεδο του θώρακα και στρέφεται αριστερόστροφα μερικές φορές. Μετά από αυτό, το κύπελλο αναστρέφεται ανάποδα πάνω στο πιατάκι και αφήνεται να κρυώσει. Μερικές φορές ένα κέρμα μπορεί να τοποθετηθεί στην κορυφή για να κάνει το κύπελλο να κρυώσει πιο γρήγορα και να διαλύσει κακούς νόμους που θα μπορούσαν να διαβαστούν από αυτό. Όταν το φλιτζάνι καφέ είναι αρκετά δροσερό, κάποιος άλλος που το άτομο που έτρωγε τον καφέ ανοίγει το κύπελλο και αρχίζει να ερμηνεύει τα σχήματα για μαντεία.
Η ανάγνωση του καφέ φλιτζάνι είναι μια ευρέως διαδεδομένη και δημοφιλής μέθοδος περιγραφής της τύχης, η οποία μιλάει τόσο για το παρελθόν όσο και για το μέλλον. Για λόγους μαντείας, το κύπελλο καφέ θεωρείται σε δύο οριζόντια μισά. Τα σχήματα στο κάτω μισό μιλούν για το παρελθόν, ενώ τα σχήματα στο πάνω μισό μιλούν για το μέλλον. Τα σχήματα που εμφανίζονται στη δεξιά πλευρά συνήθως ερμηνεύονται θετικά, ενώ τα σχήματα στα αριστερά ερμηνεύονται ως σημεία κακών γεγονότων, εχθρών, ασθενειών, προβλημάτων και τα παρόμοια. Σύμφωνα με μια άλλη πεποίθηση, το φλιτζάνι καφέ μπορεί να πει το παρελθόν αλλά μπορεί μόνο να προβλέψει σαράντα μέρες στο μέλλον. Εξ ου και η πρακτική της ανάγνωσης του φλιτζανιού καφέ δεν μπορεί να ερμηνεύσει το μέλλον που ξεπερνά σαράντα ημέρες. Επιπλέον, αν στο στάδιο ανάγνωσης το κύπελλο και το πιατάκι είναι σταθερά κολλημένα και το άτομο έχει πρόβλημα να τα χωρίσει, πιστεύεται ότι το συγκεκριμένο κύπελλο δεν πρέπει να διαβάζεται. Αυτή είναι μια περίπτωση της “προφητικής τύχης λέει,” όπου θεωρείται ότι το πρόσωπο που έχει πιει από το κύπελλο είναι τυχερός, και δεν χρειάζεται να έχουν την τύχη τους να διαβάσει. Ομοίως, αν ένα μεγάλο κομμάτι καφέ θα πρέπει να πέσει στο πιατάκι καθώς χωρίζεται το κύπελλο, η ερμηνεία είναι ότι ο ιδιοκτήτης του κυπέλου θα απαλλαγεί σύντομα από όλα τα προβλήματα και τη θλίψη. Σύμφωνα με μια άλλη τυποποιημένη ερμηνεία, αν ο καφές στάξει πάνω στο πιατάκι καθώς ανοίγει το κύπελλο, ο άνθρωπος που μεθυσμένος πρόκειται σύντομα να ρίξει δάκρυα. η ερμηνεία είναι ότι ο ιδιοκτήτης του κυπέλλου θα απαλλαγεί σύντομα από όλα τα προβλήματα και τη θλίψη. Σύμφωνα με μια άλλη τυποποιημένη ερμηνεία, αν ο καφές στάξει πάνω στο πιατάκι καθώς ανοίγει το κύπελλο, ο άνθρωπος που μεθυσμένος πρόκειται σύντομα να ρίξει δάκρυα. η ερμηνεία είναι ότι ο ιδιοκτήτης του κυπέλλου θα απαλλαγεί σύντομα από όλα τα προβλήματα και τη θλίψη. Σύμφωνα με μια άλλη τυποποιημένη ερμηνεία, αν ο καφές στάξει πάνω στο πιατάκι καθώς ανοίγει το κύπελλο, ο άνθρωπος που μεθυσμένος πρόκειται σύντομα να ρίξει δάκρυα.
Μετά την ερμηνεία των σχημάτων μέσα στο κύπελλο, είναι καιρός να ερμηνεύσουμε τα σχήματα στο πιατάκι, όπου η πλειονότητα των τεμαχίων καφέ έχει στάξει. Το πιατάκι γενικά ερμηνεύεται ως η κατοικία του ατόμου, του οποίου το κύπελλο διαβάζεται, και λέγεται ότι δίνει ενδείξεις για την οικιακή του ζωή. Εάν υπάρχουν μεγάλες κενές περιοχές στο πιατάκι όπου ο καφές δεν έχει αγγίξει, η ερμηνεία είναι μια αίσθηση ανακούφισης που θα βιώσει στο σπίτι του ατόμου. Εάν, ωστόσο, τα σχήματα στο πιατάκι είναι συγκεχυμένα και άτακτα, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει πλήθος κηδείας ή ασθενείας στο σπίτι αυτού του ατόμου. Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης, ο αναγνώστης κρατάει το πιατάκι ίσια και περιμένει για να ρέει ο χώρος του καφέ και ο καφές. Στο τέλος της ανάγνωσης, το πιατάκι αναστρέφεται μία φορά. Σε αυτό το στάδιο, εάν μια σταγόνα καφέ καταφέρνει να πάρει πίσω, και κατά το ήμισυ στην ακτίνα του πιατάκι, αυτό θεωρείται ως ένδειξη ότι η επιθυμία θα γίνει πραγματικότητα. Μια άλλη σημαντική σκέψη κατά την ανάγνωση κάποιου καφέ φλιτζάνι δεν είναι να πούμε πράγματα που θα κάνουν ένα άτομο πολύ χαρούμενο ή πολύ λυπηρό.
Είτε συμβαίνει αυθόρμητα μετά από ένα γεύμα είτε παραδίδεται από έναν επαγγελματία, η τελετουργία της ανάγνωσης του καφέ του καφέ είναι μια ευρέως διαδεδομένη πρακτική δόρυ χαρακτηριστική του τουρκικού καφέ.Σήμερα, στην Τουρκία, ο αριθμός των καφενείων που απασχολούν επαγγελματίες αναγνώστες καφέ κυπέλλου αυξάνεται. Ως εκ τούτου, μπορείτε να απολαύσετε ένα ωραίο φλιτζάνι τουρκικού καφέ, και να πάρετε μυστικές αναλαμπές στο μέλλον σας.
Αναφορά: Yesim Gokce (Πανεπιστήμιο Bilkent)