ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
Παράλληλα με την ανάπτυξη του δικτύου των καταστημάτων μας συμβάλλουμε ενεργά στην μείωση της ανεργίας και στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Στα καφέ Ωκεανός σεβόμαστε τα δικαιώματα και της ανάγκες των εργαζομένων , γινόμαστε μια οικογένεια ,μια δυνατή ομάδα και προσπαθούμε καθημερινά για το καλύτερο.
Είναι βασική μας πεποίθηση ότι η βιώσιμη ανάπτυξη της εταιρίας μας είναι απολύτως συνυφασμένη με την ανάπτυξη και την ευημερία των τοπικών κοινωνιών , τις δεξαμενές δηλαδή από τις οποίες αντλούμε το εργατικό δυναμικό μας και τους πελάτες μας.Γι’ αυτό και στρατηγικός μας στόχος είναι η επιστροφή στην κοινωνία μέρους των κερδών μας μέσω ενεργειών που επιβεβαιώνουν την υπευθυνότητα και την ευαισθησία μας , ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση δημιουργεί αυξημένες ανάγκες.
Η πολύπλευρη κοινωνική μας συνεισφορά εστιάζει κυρίως σε δράσεις που καλύπτουν τις ανάγκες ευπαθών κοινωνικών ομάδων , τοπικών φορέων , πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων , ΜΚΟ , κοινωφελών οργανισμών κ.α. τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και σε βάθος χρόνου.
Η κοινωνική αλληλεγγύη , η εκπαίδευση , η υγεία , ο πολιτισμός και η προστασία του περιβάλλοντος συγκροτούν τον άξονα των βασικών προτεραιοτήτων μας.
Συγκεκριμένα:
Κάθε κατάστημα Ωκεανός έχει υιοθετήσει ένα παιδί μέσω του προγράμματος <Γίνε ανάδοχος παιδιού> του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Action Aid
Τόσο η διοίκηση όσο και το προσωπικό συμβάλλουμε στην ενίσχυση της τράπεζας αίματος της περιοχής μας.
Πραγματοποιούμε χορηγίες σε τοπικά αθλητικά σωματεία.
Πραγματοποιούμε χορηγίες σε πολιτιστικές εκδηλώσεις σχολείων και ενώσεων φοιτητών.
Συνεργασία των καφέ Ωκεανός με την Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ελλάδος.
Γεννημένη μέσα στην κρίση, η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ελλάδος είναι άλλη μία απόδειξη ότι τα όνειρα, όταν βασίζονται σε υψηλές ιδέες, βγαίνουν αληθινά: Το όραμα ενός μόνο 18χρονου ανθρώπου, έχει φτάσει σήμερα να αποτελεί έναν δυναμικό οργανισμό, με κινητήρια δύναμη μία από τις ισχυρότερες στον πλανήτη: Το νεανικό πάθος. Το πάθος για τη μουσική, την αρμονία, την τεχνική τελειότητα στην απόδοση, τη μετάδοση του πολιτισμού, σε ένα ταξίδι με όχημα τη μουσική και το άπειρο των συναισθημάτων που αυτή γεννά.
Στο ταξίδι αυτό συμμετέχουν νέοι μουσικοί από όλη την Ελλάδα, που συμμερίζονται τις αρχές και τους στόχους μας. Ήδη, μουσικοί γόνοι από φιλαρμονικές, ωδεία και μουσικά σχολεία της Κρήτης, των Ιωνίων, της Μακεδονίας, της Δωδεκανήσου, της Αθήνας, της Θεσσαλίας, της Θράκης, φορείς της αρχέγονης καλλιτεχνικής παράδοσης των πατρίδων τους, τιμούν τη ΣΟΝΕ με την παρουσία τους και της προσδίδουν πραγματικό εθνικό χαρακτήρα.
Ο στόχος ωστόσο, δεν είναι μόνο η τεχνική αρτιότητα ή η προαγωγή του καλλιτεχνικού γίγνεσθαι του γεωγραφικού χώρου στον οποίο δραστηριοποιείται η ΣΟΝΕ. Ο σεβασμός, η συνεργασία και η ευγενής άμιλλα, η πειθαρχία στους κανόνες, το ήθος και η ανιδιοτελής προσφορά, είναι το σύνθημα, ο σκοπός και ο προορισμός του ταξιδιού. Τα στοιχεία αυτά, απαραίτητα συνεκτικά στοιχεία ενός υγιούς κοινωνικού συνόλου, εκφράζονται πρώτα από όλα μέσα από τις φιλανθρωπικές συναυλίες, το αφιλοκερδές της συμμετοχής των μελών και τη συνεχή προσπάθεια προβολής των καλύτερων χαρακτηριστικών της πατρίδας μας στο εξωτερικό.
«Με τα όνειρα αρχίζει η ευθύνη». Σε αυτή την εποχή, την τόσο κρίσιμη και ρευστή, οι Νέοι της ΣΟΝΕ προτάσσουν τα όνειρά τους ως εχέγγυο και ώθηση προς ένα καλύτερο μέλλον.
Τα καφέ Ωκεανός χορηγοί στην φιλανθρωπική προσπάθεια “μαζί μπορούμε” για το Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο.
το πλαίσιο του τουρνουά θα συγκεντρωθούν, ρούχα, φάρμακα και γάλατα μακράς διάρκειας για το “Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο” και το ίδρυμα “Οικογένεια και Παιδί». Επιπρόσθετα θα διεξαχθεί λαχειοφόρος αγορά και τα έσοδα θα διατεθούν στα ιδρύματα στα παραπάνω.
Περισσότερες πληροφορίες στον υπεύθυνο ακαδημιών Χριστόπουλο Βασίλη στο τηλ 6945965697.” Λεπτομέρειες για τις ώρες και το πρόγραμμα των αγώνων θα σταλούν σε κάθε ομάδα.
Η ΧΑΝ Θεσσαλονίκης, σωματείο κοινωφελές και μη κερδοσκοπικό και στη μακρά ιστορία της έχει πράξει σημαντικό κοινωνικό έργομετους εθελοντές της. Αναπτύσσει δραστηριότητες σε διάφορους τομείς, όπως ο αθλητισμός, η επιμόρφωση, οι κατασκηνώσεις, ο πολιτισμός, η κοινωνική προσφορά. Στα προγράμματα της συμμετέχουν 15.000 περίπου νέοι και νέες, δικαιολογημένα δε, θεωρείται μια από τις μαζικότερες οργανώσεις νεολαίας της χώρας. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται ανάλογες δράσειςστο πλαίσιο ΧΑΡΙΖΩ ΕΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΟ, κοινωνική δράση εθελοντών ΧΑΝΘ, με στόχο την ενεργοποίηση μελών, συνεργατών, προπονητών, αθλητών, συμμετεχόντων στα επιμορφωτικά προγράμματα για τη διοργάνωση εκδηλώσεων με αποδέκτες ευπαθείς ομάδες πληθυσμού καθώς και φορέων που έχουν να επιδείξουν σημαντικό κοινωνικό έργο.
Τα είδη συγκεντρώνονται στο Αθλητικό Κέντρο « Μίμης Τσικίνας».
Τα καφέ Ωκεανός ενεργά μέλη της Avaaz .
Το Avaaz κινητοποιεί εκατομμύρια πολίτες από κάθε κοινωνικό στρώμα μέσα από δράσεις πάνω σε φλέγοντα τοπικά, εθνικά και παγκόσμια θέματα — από διαφθορά και φτώχια μέχρι ανθρώπινα δικαιώματα και κλιματική αλλαγή. Το μοντέλο διαδικτυακής οργάνωσης του Avaaz επιτρέπει σε χιλιάδες πολιτικές δράσεις, μικρές ή μεγάλες, να συνδυαστούν για να δημιουργήσουν μια ισχυρή, συλλογική δύναμη. (Δες μερικές απ’ τις επιτυχίες μας εδώ.)
Το κίνημα του Avaaz οργανώνει πολιτικές εκστρατείες σε 18 γλώσσες και λειτουργεί με μια κεντρική ομάδα προσωπικού που είναι διασκορπισμένη στις 6 ηπείρους αλλά και με χιλιάδες εθελοντές. Μαζεύουμε υπογραφές, χρηματοδοτούμε ενημερωτικές καμπάνιες στα ΜΜΕ, στέλνουμε emails, οργανώνουμε διαδηλώσεις, δράσεις και αποστολές, μαζεύουμε χρήματα για ποικίλους σκοπούς και ασκούμε πολιτική πίεση σε κυβερνήσεις. Έτσι διασφαλίζουμε ότι οι απόψεις και οι αξίες των πολιτών του κόσμου όχι μόνο ακούγονται αλλά και διαμορφώνουν πολιτικές αποφάσεις που μας αφορούν όλους και όλες.
Υποστηρικτές στην προσπάθεια ¨ένας καφές σε περιμένει¨ τα καφέ Ωκεανός.
Ένας καφές σε περιμένει!Για πελάτες σε αναμονή έχουμε ακούσει. Για επιβάτες σε αναμονή επίσης. Αλλά για καφέ σε αναμονή; Κι, όμως, υπάρχει εδώ και δεκαετίες. Μάλιστα, το τελευταίο χρονικό διάστημα αυτός ο καφές που… περιμένει κατακτά πολλές χώρες του κόσμου ως μια πράξη αγάπης και αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας που δεν έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν ακόμα κι αυτή την τόσο ταπεινή και απλή συνήθεια: Μια τζούρα καφέ!Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Ο «καφές που περιμένει» («suspended coffee» είναι ο όρος στα αγγλικά και «caffé sospeso» στα ιταλικά) είναι ένας καφές που προπληρώνεται από κάποιον πελάτη ενός καφενείου ή μιας καφετέριας, ανώνυμα, για να καταναλωθεί αργότερα από κάποιον άλλον συμπολίτη μας που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να τον πληρώσει ο ίδιος. Από τη Νάπολη στη ΜελβούρνηΗ ιστορία του «καφέ που περιμένει» ξεκίνησε στα εργατικά καφέ της Νάπολης, στη Νότια Ιταλία, πριν από περίπου εκατό χρόνια και έγινε γνωστή με το όνομα «caffé sospeso». Μεταπολεμικά, η παράδοση του «καφέ σε αναμονή» αποδυναμώθηκε, για να ξαναεμφανιστεί στη Νάπολη πριν από δέκα χρόνια. Λέγεται μάλιστα ότι ο πρόεδρος της τοπικής και φημισμένης πρώην ομάδας του Μαραντόνα πληρώνει δέκα καφέδες σε αναμονή μετά από κάθε νίκη της ομάδας του! Βουλγαρία, Αυστραλία, Ρωσία είναι οι χώρες που ακολούθησαν. Τους τελευταίους μήνες η πρωτοβουλία εξαπλώνεται με πολύ γοργό ρυθμό σε πάρα πολλά μέρη του κόσμου. Αυτή τη στιγμή είναι επισήμως καταγεγραμμένες 162 επιχειρήσεις σε 17 χώρες και 112 πόλεις, οι οποίες συμμετέχουν στο δίκτυο των καφέδων που μας περιμένουν.
Ο καφές της «σχεδίας»
Η «σχεδία» εδώ και αρκετές εβδομάδες έχει έρθει σε επαφή με ανθρώπους (ιδιώτες και ιδιοκτήτες χώρων εστίασης) του εξωτερικού που προωθούν, με τον έναν ή άλλον τρόπο, την ιδέα του καφέ αυτού με τα τόσο έντονα χαρακτηριστικά αλληλεγγύης.Φυσικά, ήρθαμε και σε επαφή με έλληνες ιδιοκτήτες καφέ, βολιδοσκοπώντας τις προθέσεις τους. Αν, δηλαδή, και κατά πόσο είναι δεκτικοί να μπουν οι ίδιοι και τα μαγαζιά τους σε ένα αντίστοιχο δίκτυο στην Ελλάδα.Πρόθεσή μας ήταν –με τις ελάχιστες δυνάμεις που έχουμε– να κινητοποιήσουμε την ελληνική κοινωνία για να αναπτυχθεί ένα δίκτυο «καφέδων που περιμένουν» και στη χώρα μας. Στόχος μας δεν είναι να δημιουργήσουμε εστίες… «καφέδων που θα περιμένουν» αποκλειστικά και μόνο τους πωλητές της «σχεδίας», αλλά θα είναι εκεί διαθέσιμοι προς όλους εκείνους που πραγματικά δεν έχουν άλλο τρόπο για ένα καφεδάκι.Ένας άλλος –όχι ασήμαντος- στόχος είναι μέσα από αυτή τη διαδικασία να ενισχυθούν και κάποιες μικρές επιχειρήσεις, όχι μόνο του κέντρου της Αθήνας, αλλά και πολύπαθων περιοχών εκτός κέντρου. Άλλωστε, η ενίσχυση μικρών, τοπικών επιχειρήσεων είναι αναπόσπαστο κομμάτι της φιλοσοφίας του κινήματος του caffé sospeso, από τα πρώτα του κιόλας βήματα (ασχέτως, αν κάποιες μεγάλες εταιρείες σήμερα προσπαθούν να το εντάξουν στις επικοινωνιακές τους πρακτικές…). Είναι μια καλή ευκαιρία να μείνουν ζωντανά τα καφενεία ή καφετέριες της γειτονιάς και ν’ αποκτήσουν και πάλι το συνοικιακό και παρεΐστικο χαρακτήρα του
Έκπτωση 35%Το μόνο αίτημα που απευθύνουμε προς τα καταστήματα είναι μια έκπτωση της τάξης του 35% για τον καφέ που θα περιμένει (όχι δηλαδή, για τον πρώτο που πίνει ο ίδιος ο πελάτης, αλλά για τον κερασμένο). Συνήθως, κάπου εκεί είναι και η έκπτωση που κάνουν τα καταστήματα για τους καφέδες που είναι «για έξω». Κανένα κατάστημα δεν μας έχει αρνηθεί. Αντιθέτως!Οπότε, αν κάποιος θέλει να βάλει… έναν καφέ να περιμένει, θα τον πληρώσει κατά 35% φθηνότερα σε σχέση με την αναγραφόμενη στον τιμοκατάλογο τιμή. Απόδειξη & πίνακαςΓια κάθε «καφέ που περιμένει» που πληρώνεται, ο καταστηματάρχης θα πρέπει να κόβει την αντίστοιχη απόδειξη και να την τοποθετεί σε εμφανές σημείο (σε βάζο, πίνακα κ.λπ.) ή να αναγράφεται η συναλλαγή σε έναν πίνακα. Ετσι, θα γνωρίζουν όλοι τη συναλλαγή και, βεβαίως, την ύπαρξη του «καφέ που περιμένει». Η αξία της καλής πίστηςΈνα μείζον ζήτημα, που μας απασχολεί από την αρχή είναι αυτό της μεταχείρισης των ανθρώπων που αναζητούν τον «καφέ που περιμένει». Είναι κυρίαρχο μέλημα να διασφαλιστεί ότι οι υπεύθυνοι των καταστημάτων που συμμετέχουν στην κίνηση αυτή θα φέρονται με τον ανάλογο σεβασμό στους άπορους και άστεγους συμπολίτες μας και φυσικά θα τους παρέχουν τον καφέ τους ή ό,τι άλλο έχει συμφωνηθεί και βεβαίως, προπληρωθεί.
Το εγχείρημα βασίζεται στην ειλικρινή διάθεση και επιθυμία συμπολιτών μας να σταθούν μέσα από μια τόση απλή διαδικασία (ένα κέρασμα!) δίπλα σε εκείνους που βιώνουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Οι καταστηματάρχες στην πραγματικότητα είναι κοινωνοί της επιθυμίας κάποιων πελατών τους να κεράσουν έναν καφέ έναν ανώνυμο συμπολίτη τους. Διαβάστε περισσότερα στο www.shedia.gr
Τα παιδιά μας μεγαλώνουν…ανάδοχος παιδιού, μπορείς και εσύ!
Η οικονομική σου συνδρομή στην ActionAid δεν προσφέρεται στο παιδί προσωπικά, αλλά σε έργα και προγράμματα που υποστηρίζουν τη ζωή ολόκληρης της κοινότητας στην οποία ζει: όπως σχολεία, έργα ύδρευσης, κέντρα ιατρικής περίθαλψης, προγράμματα ενδυνάμωσης κοριτσιών και γυναικών, προγράμματα στήριξης μικροκαλλιεργητών κλπ. Βοηθάς, έτσι, τους κατοίκους των κοινοτήτων να αξιοποιήσουν τις δικές τους ικανότητες και να βελτιώσουν τη ζωή τους, στηριζόμενοι στις δικές τους δυνάμεις όταν η ActionAid αποχωρήσει από την περιοχή μετά από 10 με 15 χρόνια.
2. Παίρνει το παιδί χρήματα ?
Όχι, δεν παίρνει τα χρήματα το παιδί. Οι κοινότητες όπου ζουν τα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Αναδοχής στερούνται τα βασικά: δεν έχουν καθαρό νερό, δεν έχουν σχολεία, δεν έχουν καμία υποδομή, τα χρήματα εκεί δεν έχουν την αξία που φανταζόμαστε, αξία εκεί έχει να χτιστούν σχολεία ώστε τα κορίτσια να μην παντρεύονται από τα 13 και τα παιδιά να μην περπατούν 10 χιλιόμετρα για να φτάσουν μέχρι το κοντινότερο σχολείο, αξία έχει να γίνουν έργα ύδρευσης ώστε ένα παιδί να μην κινδυνεύει καθημερινά να χάσει τη ζωή του από χολέρα λόγω κατανάλωσης μολυσμένου νερού από το κοντινότερο ποτάμι, αξία έχει να τους προσφέρουμε τις υποδομές που θα τους επιτρέψει να σταθούν μεθαύριο στα δικά τους πόδια, όχι να τους προσφέρουμε σήμερα λίγα χρήματα για να φάνε και αύριο να επιστρέψουν στην εξαθλίωση. Τα παιδιά που υποστηρίζουμε κερδίζουν πολύ περισσότερα από λίγα χρήματα, κερδίζουν την πρόσβαση σε ένα καλύτερο αύριο
Έτσι, από τις εισφορές των Αναδόχων το 72% χρηματοδοτεί προγράμματα ανάπτυξης στις κοινότητες όπου ζουν τα παιδιά, ενώ το 28% καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα της ActionAid, όπως οι ενέργειες προσέλκυσης νέων υποστηρικτών.
3.Τι χρειάζεται για να γίνω Ανάδοχος Παιδιού;
Μόλις 0,72 λεπτά την ημέρα. Αυτή είναι η μοναδική προϋπόθεση για να γίνεις Ανάδοχος Παιδιού και η μοναδική υποχρέωση που αναλαμβάνεις, η προσφορά δηλαδή 0,72 λεπτών την ημέρα, (22€ κάθε μήνα), ποσό που μπορεί να διαθέσει κανείς για όσο διάστημα επιθυμεί. Τι σημαίνουν 22€ για τα παιδιά του Μπανγκλαντές, της Ρουάντα ή της Αιθιοπίας; Θα σου πούμε μόνο ότι ο μηνιαίος μισθός ενός δασκάλου στη Σιέρα Λεόνε είναι 25 ευρώ ή ότι στην Ινδία 12 ευρώ το μήνα εξασφαλίζουν τροφή σε ένα παιδί που ζει στο δρόμο.
Comments are Closed