Τι είναι η Τράπουλα Deste

Τα χαρτιά της Deste αποτελούν ίσως την πιο αρχαία τράπουλα. Στα τούρκικα ο όρος δηλώνει το σωρό των χαρτιών, τα οποία λέγεται πως έριχναν οι μάγισσες της Σμύρνης, όχι μόνο για να προβλέψουν τη μοίρα τους, αλλά και για να την αλλάξουν. Οι μάγισσες-οι φωτισμένες ή αλλιώς τζαν προέβαιναν στο ρίξιμο της τράπουλας την ημέρα Παρασκευή με το χάσιμο του ήλιου.

Τα κρυφά μυστικά της Deste ήταν σε θέση να αποκρυπτογραφήσουν μόνο οι mag τζαν, δηλαδή οι σοφές.  Ο μύθος των μαγισσών αναφέρει πως κάθε πρόσωπο της τράπουλας ήταν υπαρκτό και διαδραμάτισε κάποιο ρόλο στην πορεία της κάστας των Ατταρτίνων ή των Βαλτρίδων.

Με τη νηστεία τους ολόκληρη τη μέρα, οι τζαν πετύχαιναν την τελετουργική κάθαρση. Έτσι, μέσα από μια μυστικιστική τελετή και καθώς οι μάγισσες κάπνιζαν ταμπάκα και ξερά φύλλα, έφταναν σε ύπνωση. Τα λόγια τα οποία έλεγε η Mada (γηραιότερη τζαν) κατά το ανακάτεμα των χαρτιών, αποτελούσαν μια προσευχή στο Κοράνι. Συγχρόνως, οι παρακόρες έφερναν το θίασο, ένα πικρό ποτό που έπιναν οι μάγισσες, το οποίο τις βοηθούσε να φτάσουν σε ένα επίπεδο πιο πνευματικό.

 

Τράπουλα
πηγή εικόνας: www.ebay.com

 

Η προέλευση της Deste 

Η τράπουλα αποτελείται από 65 κάρτες με συμβολισμούς. Το αρχικό κουτί της Deste, φτιαγμένο από έβενο, απ’έξω γράφει: Ό,τι η μοίρα ορίσει, ό,τι κι αν ορίσει, να είναι καλοδεχούμενο. Η τράπουλα είναι πιθανό να έχει τη προέλευσή της στην Αρχαϊκή περίοδο, πριν το 600 π.Χ.  Το 1039 π.Χ. ενδείξεις φέρνουν την Deste στα χέρια μαγισσών της φυλής Σέλτσουκ.

Ορισμένες κάρτες αντικαταστάθηκαν με τη πάροδο του χρόνου, γύρω στο 1300 μ.Χ., από άλλες, καθώς νέα ιστορικά πρόσωπα ήρθαν στο προσκήνιο, τα οποία άξιζε να απεικονιστούν.  Τα χαρτιά καθαρίστηκαν, συμπληρώθηκαν εικαστικά και εικονογραφήθηκαν όπου χρειαζόταν έκτοτε. Ωστόσο, όσο χρόνος και αν πέρασε οι μέθοδοι ερμηνείας και οι έννοιες παρέμειναν αναλλοίωτες. Συνάμα, χρώματα της Ανατολής, στοιχεία της Κίνας, των Ινδιών, της Αιγύπτου και των πολιτισμών της Περσίας δίνουν το στίγμα τους στην τράπουλα. Η Tattaret (ηγέτιδα των Καν), ο σουλτάνος του σμαραγδιού, η Χανούμισσα Dastar, η Σουλτάνα Assyranta, καθώς και πολλά άλλα πρόσωπα της Deste, επιβεβαιώνουν την προέλευση της.

Η αναγκαιότητα της παράδοσης της Deste τα αρχαία χρόνια και η θέση των μαγισσών

Στα χρόνια όπου η ανθρώπινη ζωή εξαρτιόταν από τη βούληση ενός αφέντη, που οι επιδρομές και οι αρρώστιες ήταν συχνές, που οι άνδρες μάχονταν στον πόλεμο, απαραίτητη ήταν η εμψύχωση των λαών έστω και μέσω μιας μαντικής μεθόδου. Πολεμιστές και βασιλιάδες συμβουλεύονταν τη μάγισσα για κάθε τους τόλμημα. Οι μάγισσες ήταν άτομα θρήσκα και σεβαστά από τη φυλή τους. Ουδεμία αμφισβήτηση δεν υπήρχε στο πρόσωπό τους. Οι γνωστότερες μέθοδοι που χρησιμοποιούσαν για το ρίξιμο των χαρτιών, κάτι που θα άλλαζε οποιαδήποτε κίνηση των ανωτέρων, ήταν η TANRIDNA και ο Αυτοκρατορικός Σταυρός. Παρωπίδες και στενές ερμηνείες δεν είχαν καμία θέση στη μέθοδό τους. Το ασυνείδητο και η διαίσθηση ήταν κυρίαρχα στοιχεία.

 

Πηγή εικόνας: 365days.gr

 

Η έννοια του καλού (που συμβολίζεται με το χαρτί της Ατάρτης) και η έννοια του κακού (που συμβολίζεται με το χαρτί της Βαλιντέ) βασάνιζαν και απασχολούσαν τόσο τις μάγισσες όσο και τους ανθρώπους γενικότερα. Ωστόσο, υπήρχε βαθιά μέσα στο μυαλό των λαών πως ενώ κανείς δεν μπορεί να ανατρέψει π.χ. φυσικές καταστροφές, πράματα που αφορούσαν το ίδιο το άτομο μπορούσαν να μεταβληθούν σε βάθος χρόνου ανάλογα με το πώς θα δράσει. Πανίσχυρος ήταν ο φόβος για το άγνωστο του μέλλοντος και γι’αυτό η Deste αποδείχθηκε ένα μέσο ελέγχου αυτού, αν βέβαια είναι σε θέση κανείς να το ελέγξει.

Σήμερα, με μια μικρή δόση από τη μαγεία και το μυστήριο της εποχής εκείνων των πολιτισμών μέσα από τους οποίους γεννήθηκε η τράπουλα, έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε για την πορεία της Deste από το αντίστοιχο βιβλίο της Μάρας Μεϊμαρίδη. Σίγουρα, το πεπρωμένο και η άγνοια των ανθρώπων απέναντί του προκαλούν την περιέργεια πολλών που ίσως, όπως τα παλιά χρόνια, χρειάζονται περισσότερες απαντήσεις για τα θέματα που τους απασχολούν. Βέβαια, η πεποίθηση ότι μπορούμε να ελέγξουμε ό,τι μας φοβίζει συχνά αποτελεί απλώς μία παρηγοριά για τα προβλήματα και τα άγχη του σήμερα. Η ελπίδα όμως, ότι το αύριο μπορεί να είναι καλύτερο, ότι μπορούμε να γίνουμε οι κύριοι του εαυτού μας χωρίς να μοιρολατρούμε δεν είναι κάτι που ασπάζεται αποκλειστικά τη θεωρεία των μαγισσών, αλλά την γενικότερη κοσμοθεωρία πως ο άνθρωπος θρώσκει άνω παρά τις όποιες δυσκολίες.

Πάρε μία πρόβλεψη ΕΔΩ :

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *