Το κορυφαίο Γερμανικό περιοδικό Der Spiegel γράφει για τα καφέ Ωκεανός και την εφαρμογή τους για κινητά τηλέφωνα.
Καφεμαντεία , οι Έλληνες βρίσκουν τις απαντήσεις τους ….
(Μεταφρασμένο κείμενο από τα Γερμανικά)
Στην Ελλάδα της κρίσης ένα παλιό έθιμο επιστρέφει : Η Καφεμαντεία . Σε πολλά μέρη άνοιξαν ειδικά καφέ , ακόμη και σε απευθείας σύνδεση, η ζήτηση είναι μεγάλη. Επίσκεψη στο καφέ Ωκεανός .
Από τη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε ο Γιώργος Χρηστίδης
«Θα πάτε σε ένα επαγγελματικό ταξίδι. Μάλλον πρόκειται για την Αθήνα;» η Μαρία με ρωτά. Έχει σταματήσει σύντομα, αλλά με ένα νεύμα συμφωνώ και συνεχίζει . «Έχω δει ένα δρόμο στο φλιτζάνι σας,» η καφετζού, λέει σε μια μαλακή φωνή πριν τα μάτια της πάνε πίσω στο φλιτζάνι μου.
Η Μαρία, 45 χρονών, σκούρα, σχεδόν μαύρα μαλλιά, φορώντας τζιν και ένα μπλε πουλόβερ στο χρώμα των ματιών της. Καθόμαστε σε ένα cafe στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η τέχνη της ανάγνωσης του φλιτζανιού, λέει,το είχε μάθει από τη γιαγιά της, που ήρθαν από την τουρκική πόλη της Σμύρνης. Μετά από αρκετά χρόνια που έλεγε το φλιτζάνι μόνο για γνωστούς και φίλους τώρα η Μαρία το λέει στο καφέ Ωκεανός.
Από τα Αρχαία χρόνια αναζητούν οι άνθρωποι στα κατακάθια του καφέ τις απαντήσεις τους. Παρωχημένο, παλιομοδίτικο, είναι οι συνήθεις περιγραφές. Αλλά στην κρίση που έπληξε την Ελλάδα το αρχαίο έθιμο γνώρισε μια αξιοσημείωτη επιστροφή στη Θεσσαλονίκη που μόνο, υπάρχουν περίπου δώδεκα μαντεία καφετέριες, όπως τα Ωκεανός – και πολλά άλλα …

Καφεμαντεία ως επιχειρηματικό μοντέλο: μικρό φλιτζάνι, μεγάλο μέλλον
Ο Ωκεανός, στα γερμανικά Ocean, που θυμίζει ντεμοντέ σημάδια της παλιάς εποχής, με ξύλο στον τοίχο και το ξύλινο bar του και ένα παλιό αλεστικό του ελληνικού καφέ δίπλα στο μπαρ συμπεριλαμβάνεται. Με την ανάγνωση του ελληνικού καφέ οι κυρίες εργάζονται από τότε που άνοιξε το 1995 εδώ. Εκείνη την εποχή η ανάγνωση του φλιτζανιού του καφέ ήταν ακόμα μια εξειδικευμένη αγορά.
Με την οικονομική κρίση το 2010 άρχισε να ανθίζει η επιχείρηση. «Οι άνθρωποι είναι ανήσυχοι, έχουν αμφιβολίες για το μέλλον τους και θέλουν κάποιον που να ανοίγει ένα παράθυρο αισιοδοξίας γι αυτούς», λέει ο 47 χρονός ιδιοκτήτης του καφέ Ωκεανός . «Κατά μέσο όρο την ημέρα εξυπηρετούμε 300 φλιτζάνια ελληνικού καφέ.»
Η εφαρμογή για κινήτα τηλέφωνα από Έλληνες στη Γερμανία δημοφιλή
Η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη, ώστε ο 47 χρονός ιδιοκτήτης του καφέ Ωκεανός επεκτείνει τις δραστηριότητές της – μέσω του Διαδικτύου. Το περασμένο καλοκαίρι, ο ίδιος έφτιαξε ένα App για Καφεμαντεία, η οποία έκτοτε την έχουν κατεβάσει πάνω από 17.000 φορές. «Δεν μπορούσα να πιστέψω στα μάτια μας», λέει ο 47 χρονός ιδιοκτήτης του καφέ Ωκεανός . Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό υπήρχε ζήτηση: Περίπου δέκα τοις εκατό των χρηστών ήταν Έλληνες στη Γερμανία.

Για την εφαρμογή ο 47 χρονός ιδιοκτήτης του καφέ Ωκεανός έχει 15 καφέ λόγους αναγνώστες. Ο πελάτης κατεβάζει μια φωτογραφία του πυθμένα του κυπέλλου και στη συνέχεια να περιμένουν την ετυμηγορία τους. Κατά τις ώρες αιχμής, η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και επτά ώρες. «Έχουμε καθυστερήσει την έναρξη της εφαρμογής για το iPhone. Εμείς δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τις συμπληρωματικές αιτήσεις,» λέει ο 47 χρονός ιδιοκτήτης του καφέ Ωκεανός .
Στα Ωκεανός η διαδικασία σχεδιαστεί προσεκτικά: Θα παραγγείλετε ένα φλιτζάνι ελληνικού καφέ. Η σερβιτόρα μου δίνει ένα κομμάτι χαρτί. Σε αυτό το λογότυπο του καφενείου ζωγραφίζεται. Στην επάνω δεξιά γωνία, ο αριθμός οκτώ είναι. Όταν τη σειρά του τον αριθμό μου, να πάρει τον αναγνώστη κατακάθια καφέ στο τραπέζι μου, λέει η σερβιτόρα. «Το σύστημα αποτρέπει επιχειρήματα μεταξύ των πελατών.»
Για την εφαρμογή ο 47 χρονός ιδιοκτήτης του καφέ Ωκεανός έχει 15 καφετζούδες. Ο πελάτης βγάζει τρεις φωτογραφίες του φλιτζανιού του και στη συνέχεια περιμένουν την πρόβλεψη τους. Κατά τις ώρες αιχμής, η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και επτά ώρες. «Έχουμε καθυστερήσει την έναρξη της εφαρμογής για το iPhone. Εμείς δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσουμε τις συμπληρωματικές απαιτήσεις,» λέει ο 47 χρονός ιδιοκτήτης του καφέ Ωκεανός .

Στα καφέ Ωκεανός η διαδικασία έχει σχεδιαστεί προσεκτικά: Θα παραγγείλετε ένα φλιτζάνι ελληνικού καφέ. Η σερβιτόρα σας δίνει ένα κομμάτι χαρτί. Σε αυτό είναι το λογότυπο του καφε Ωκεανός. Στην επάνω δεξιά γωνία, ο αριθμός οκτώ υπάρχει στο δικό μου . Όταν τη σειρά του τον αριθμό μου έρθει, τότε η καφετζού έρχετε στο τραπέζι μου, λέει η σερβιτόρα. «Το σύστημα αποτρέπει παρεξηγήσεις μεταξύ των πελατών.»
Για την καφεμαντεία , υπάρχουν κανόνες: Δεν πρέπει να πιει άλλο άτομο από το φλιτζάνι σου. Μετά την κατανάλωση του ελληνικού καφέ το γυρίζουμε ανάποδα στο πιατάκι του για περίπου 5 λεπτά. Η μάντισσα φροντίζει για τα υπόλοιπα.
Για την καφεμαντεία μόνο γυναίκες εργάζονται εδώ. Και οι πελάτες ήταν σχεδόν αποκλειστικά γυναίκες εκείνο το πρωί. Από όλες τις τάξεις και τις ηλικίες φαίνεται να έρχονται μαζί εδώ: Μεσήλικες επαγγελματίες με φορητούς υπολογιστές τους, οι νέοι μαθητές σε ομάδες, οι ηλικιωμένες γυναίκες που πίνουν τον καφέ τους και μόνο. Και ενώ στις άλλες καφετέριες έβλεπες πάνω στα τραπέζια εσπρέσο, καπουτσίνο και κ.λ.π. σε αυτό το καφέ στη Θεσσαλονίκη, έβλεπες μόνο τα μικρά φλιτζάνια ελληνικού καφέ πάνω στο τραπέζια. Είναι προφανές ότι δεν είναι μόνο για τον καφέ τους εδώ….
Τα ερωτήματα που απασχολούν τους πελάτες σχεδόν ίδια ή παρόμοια: «πως θα πάει η δουλειά μου» « το παιδί μου θα βρει μια θέση εργασίας», – Με το κατακάθι του καφέ ίσως να μην μπορεί να προβλέψει το μέλλον, αλλά δίνει μια καλή εικόνα για το παρόν…..