Τσάκρα – Chakra

 

Τα ενεργειακά κέντρα  Τσάκρα ή Chakra υπολογίζονται περίπου σε 88.000 σε όλο το σώμα μας. Από αυτά όμως, τα 7 είναι τα βασικά και σημαντικότερα ενεργειακά κέντρα στο σώμα μας, μιας και βρίσκονται σε σημεία κλειδιά και ρυθμίζουν την ζωτική λειτουργία των πιο σημαντικών οργάνων μας και ως εκ τούτου και τις βασικές ποιότητές μας.

Πέρα των 7 βασικών κέντρων που υπάρχουν στο σώμα μας, υπάρχουν άλλα 5 + 1 ενεργειακά κέντρα τα οποία είναι έξω από το σώμα μας και ως εκ τούτου τα ονομάζουμε πνευματικά Τσάκρα ή Chakra .

Τι είναι τα ενεργειακά κέντρα ή chakra;
Πηγή ενεργειακής κίνησης, η λέξη τσάκρα στα σανσκριτικά σημαίνει τροχός.

Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη, το σύστημα των τσάκρα αποτελείται από 7 αόρατα ενεργειακά κέντρα που τοποθετούνται νοητά κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης, μέσω των οποίων ρέει η ζωτική ενέργεια («πράνα»), επιδρώντας στο φυσικό, στο νοητικό και στο πνευματικό επίπεδο της ύπαρξής μας.

Τα τσάκρα προσλαμβάνουν ζωτική ενέργεια από τα λεπτά ενεργειακά σώματα του ανθρώπου, από το περιβάλλον του, από το σύμπαν και από τη βάση κάθε εκδήλωσης και τη μετασχηματίζουν στις συχνότητες που χρειάζεται το φυσικό σώμα ή τα ενεργειακά σώματα για τη συντήρηση και την ανάπτυξή τους.

Επιπλέον εκπέμπουν ενέργεια στο περιβάλλον. Έτσι, μέσα από αυτό το ενεργειακό σύστημα, ο άνθρωπος βρίσκεται σε μια κατάσταση συνεχούς ανταλλαγής με τις δυνάμεις, που λειτουργούν στα διάφορα επίπεδα του περιβάλλοντος, του σύμπαντος και της Δημιουργίας.

Με απλά λόγια θα μπορούσαμε να πούμε οτι τα ενεργειακά κέντρα είναι οι πύλες με τις οποίες το άτομο απορροφά ζωτική ενέργεια από το σύμπαν για να συντηρηθεί και να αναπτυχθεί . Ταυτόχρονα εκπέμπει μέσω αυτών όλες τις ατομικές του ενέργειες πάλι προς το σύμπαν και το περιβάλλον του.

Η σημασία των τσάκρα
Η σημασία των τσάκρα στο σώμα μας είναι τόση, όση η ύπαρξη των πνευμόνων, της καρδιάς μας και όλων των ζωτικών μας οργάνων. Αυτές οι ενεργειακές δίνες περιστρέφονται με μια συγκεκριμένη συχνότητα για να διατηρήσουν υγιές το σώμα και το πνεύμα μας. Εάν για κάποιο λόγο υπάρξει κάποια διαταραχή, τότε η περιδίνηση των κέντρων διαστρεβλώνεται, αλλοιώνεται και σε κάποιες πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί ακόμα και να σταματήσει. Το αποτέλεσμα αυτής τη διαταραχής είναι η άμεση πρόκληση σοβαρών παθήσεων στην πνευματική και σωματική μας υγεία.
Πως μπλοκάρεται η λειτουργία των Τσάκρα
Η επιστήμη των Chakra, μας προσφέρει ίσως την μεγαλύτερη απόδειξη οτι κάθε ασθένεια προκαλείται από μια ψυχολογική αιτία. Ο μόνος τρόπος για να υπάρξει στρέβλωση στην ομαλή λειτουργία των κέντρων είναι η πρόκληση βίαιων ψυχολογικών τραυμάτων και καταγραφών.

Σε ένα τέτοιο τραύμα, το κέντρο που αντιστοιχεί στο ανάλογο συναίσθημα, υπερλειτουργεί, ή υπολειτουργεί και σιγά σιγά σταματά να  θρέφει καταλλήλως τα ζωτικά όργανα με την ενέργεια που χρειάζονται για την συντήρησή τους, με αποτέλεσμα αυτά να τείνουν προς την κατάρρευση ή την δυσλειτουργία.
Θα δούμε παρακάτω στην ανάλυση του κάθε ενεργειακού κέντρου, τι είναι αυτό που μπορεί να το διαταράξει και τι συνέπειες έχει στο σώμα του ατόμου.

Πρώτο Τσάκρα

Περιγραφή

Ονομάζεται και – Ρίζα, Βάση, Κουνταλίνι, Μουλαντάρα

Θέση – Βάση της Σπονδυλικής Στήλης, στο σημείο μεταξύ του πρωκτού και του κόκκυγα

Όργανα που σχετίζεται – Γεννητικά όργανα, Σπονδυλική Στήλη, οστά, δόντια, αίμα

Γενικότερη συσχέτιση – Τα Οστά και το αίμα

Διακυβερνά – Σταθερότητα, Αξιοπιστία, Ενότητα, θέληη για ζωή

Ρήμα που το χαρακτηρίζει – «Έχω»

Χρώμα – Κόκκινο

Στοιχείο – Γη

Το πρώτο Κέντρο βρίσκεται στο περίνεο, μεταξύ του πρωκτού και των γεννητικών οργάνων.

Το χρώμα του είναι το κόκκινο.

Το πρώτο κέντρο το λένε και ρίζα, διότι είναι αυτό που κοιτάει προς τη γη και μας κρατάει δεμένους στο υλικό πεδίο και γενικότερα στην ενσάρκωσή μας. Εδώ είναι η έδρα της θέλησής μας για ζωή και για τους άντρες είναι το κέντρο της αναπαραγωγής τους και της γονιμότητάς τους. Το σπερματοζωάριο δημιουργείται στους όρχεις του άντρα, αφού κατέλθει από το έβδομο κέντρο, στη κορυφή της κεφαλής του, ως ηλεκτρικό φορτίο. Ως εκ τούτου ο άντρας υλοποιεί αφού μετατρέπει ένα ηλεκτρικό φορτίο σε υλική μάζα.

Το κέντρο αυτό μπορεί να μπλοκαριστεί ή να φτάσει σε σημείο ανισορροπίας όταν το άτομο, δεν επιθυμεί να ζει. Γιατί μπορεί να συμβεί αυτό; Για πολλούς λόγους. Για παράδειγμα ένα άτομο που περνάει μια πολύ δύσκολη στιγμή στη ζωή του, π.χ. οικονομική καταστροφή, απώλεια συγγενών ή αγαπημένων ανθρώπων ή μια βαθιά απογοήτευση, κινδυνεύει να σταματήσει να θέλει να ζει και να έχει τάση φυγής.

Αυτομάτως, τότε το πρώτο κέντρο λαμβάνει την εντολή μας που είναι «δεν θέλω να ζήσω» και αρχίζει και αποσυνδέει τις ρίζες του από τη γη. Ακολουθεί απλά τις εντολές μας.

Αρμονική λειτουργία
Όταν το πρώτο τσάρκα βρίσκεται σε ισορροπία υπάρχει μια βαθειά σύνδεση με τη γη και τη φύση, όπως επίσης η αίσθηση της ενότητας με όλα τα όντα και η γνώση πως κάθε πράξη και σκέψη επιδρά στα πάντα γύρω μας. Έχουμε εσωτερική δύναμη, αίσθηση της ασφάλειας και της αφθονίας. Νοιώθουμε σταθερότητα και ικανοποίηση από όσα βιώνουμε και μπορούμε εύκολα να αποκτήσουμε τα αγαθά που είναι απαραίτητα για την επιβίωση μας.
Δυσαρμονική λειτουργία
Όταν το ριζικό τσάκρα υπολειτουργεί δημιουργούνται αισθήματα φόβου και ανασφάλειας. Δεν υπάρχει σωματική δύναμη και αντοχή, ούτε το ψυχικό σθένος ώστε να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Χάνουμε την αυτοπεποίθηση μας και την αίσθηση του κινήτρου στην καθημερινότητα μας. Εγκαταλείπουμε μισοτελειωμένο ότι ξεκινάμε λόγω του φόβου της αποτυχίας, αλλά και επειδή αναπτύσσουμε την τάση να αποφεύγουμε το μόχθο. Επαναστατούμε στην ιδέα κατοχής υλικών αγαθών και αρνούμαστε να λάβουμε οτιδήποτε, υλικό ή άυλο, μας προσφέρουν οι άλλοι. Τέλος αν αναπτυχθούν τα υψηλά τσάκρα και το τσάκρα της βάσης εξακολουθεί να υπολειτουργεί θα έχουμε ένα αίσθημα ότι δεν ανήκουμε σε αυτό τον κόσμο.
Όταν το τσάκρα της βάσης υπερλειτουργεί τότε αναπτύσσουμε εριστική και επιθετική συμπεριφορά. Γινόμαστε εγωιστές, στρεφόμαστε στις υλικές απολαύσεις και αποκοβόμαστε από το περιβάλλον μας. Αναπτύσσουμε αισθήματα οργής και μίσους ιδίως όταν οι απόψεις και οι επιθυμίες μας δεν βρίσκουν ανταπόκριση. Νοιώθουμε υπέρμετρη ανάγκη συλλογής υλικών αγαθών και μια τάση προσκόλλησης σε αυτά.
Σωματικές και ψυχικές ασθένειες
Όταν το τσάκρα της ρίζας υπολειτουργεί ή υπερλειτουργεί αρχίζουν να παρουσιάζονται διάφορα προβλήματα στο σώμα μας, τα οποία σχετίζονται με τα πόδια, τη σπονδυλική μας στήλη, το έντερο και το αίμα. Είναι επίσης πιθανό τα νύχια μας να γίνουν πιο εύθραυστα και να αποκτήσουμε ευαισθησία στα δόντια. Ένα άλλο πρόβλημα που σχετίζεται με τη δυσαρμονική λειτουργία αυτού του τσάκρα είναι η αλλαγή στη σεξουαλικότητα, που είναι δυνατό να μειωθεί ή και να αυξηθεί υπέρμετρα. Τέλος οι ψυχικές διαταραχές που μπορούν να προκύψουν είναι η κατάθλιψη, η ψυχαναγκαστική συμπεριφορά και οι εξαρτήσεις (τζόγος, αλκοόλ, βουλιμία κλπ).
Θεραπεία
Προκειμένου να ξεμπλοκάρουμε και να θεραπεύσουμε το πρώτο τσάκρα μπορούμε να κάνουμε ασκήσεις που δυναμώνουν τον κορμό και τα πόδια, όπως η γιόγκα, το περπάτημα, η κολύμβηση, ο χορός κλπ. Να βάλουμε το κόκκινο χρώμα στη ζωή μας και στο σπίτι μας. Να κοιτάζουμε απευθείας τον ήλιο, για μερικά λεπτά, την ώρα που ανατέλλει ή δύει. Να επισκεπτόμαστε τη φύση, να καθόμαστε οκλαδόν στη γη, ή να αγκαλιάσουμε ένα δέντρο, ώστε να αποφορτιστούμε από την αρνητική ενέργεια και να γειωθούμε. Να ακολουθήσουμε κάποια ενεργειακή θεραπεία όπως ρέικι, διαλογισμό, θεραπεία με κρυστάλλους, χρώματα, ήχους κλπ.
Άσκηση
Καθίστε οκλαδόν στο πάτωμα, με τα χέρια να ακουμπούν στους μηρούς και τις παλάμες να κοιτάζουν προς τα πάνω. Πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές ηρεμώντας ένα-ένα τα ενεργειακά σας κέντρα και στη συνέχεια επικεντρωθείτε στη βάση της σπονδυλικής σας στήλης. Φανταστείτε πως είσαστε ένα δέντρο που απλώνει τις ρίζες του στη γη και δείτε τις να εξαπλώνονται και να επεκτείνονται βαθειά μέσα της. Μετά από λίγη ώρα αντιστρέψτε τη φορά της κίνησης και νοιώστε πως αντλείτε ενέργεια από τη γη, μέσα από τις ρίζες σας, και τη διαχέετε στον κορμό, τα κλαδιά και το φύλλωμα του δέντρου που φαντάζεστε πως είσαστε. Προσπαθήστε να οραματιστείτε όσο πιο ζωντανά μπορείτε αυτή την εικόνα, νιώστε το ζεστό ήλιο από πάνω σας ή το ελαφρύ αεράκι που χαϊδεύει τα φύλλα σας, ακούστε τους ήχους από τα πουλιά γύρω σας. Όταν νοιώσετε γειωμένοι και γεμάτοι ενέργεια ευχαριστείστε τη γη και επιστρέψτε στο τώρα.

Δεύτερο Τσάκρα

Περιγραφή

Ονομάζεται και – Ιερό, Σβαντιστάνα

Θέση – Δύο με τρία δάχτυλα κάτω από τον αφαλό

Όργανα που σχετίζεται – Σπλήνα, Ουροδόχος Κύστη, Νεφρά και για τις γυναίκες τα γυναικολογικά.

Γενικότερη συσχέτιση – Όλα τα υγρά του σώματος, πλην του αίματος

Διακυβερνά – Διαφορά, Αλλαγή, Δυαδικότητα, Κίνηση

Ρήμα που το χαρακτηρίζει – «Αισθάνομαι»

Χρώμα – Πορτοκαλί

Στοιχείο – Νερό

Το δεύτερο κέντρο βρίσκεται τρία δάχτυλα κάτω από τον αφαλό.

Το χρώμα του είναι το πορτοκαλί.

Το δεύτερο κέντρο είναι η έδρα των βασικών μας ενστίκτων. Εδώ βρίσκεται το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και το ένστικτο της αναπαραγωγής.

Σε αυτό το κέντρο υπάρχουν όλες οι προγραμματισμένες πληροφορίες που ενυπάρχουν μέσα μας από τη στιγμή της γέννησής μας με σκοπό να μας διατηρήσουν στη ζωή και να πολλαπλασιαζόμαστε.

Στις γυναίκες, αυτό το κέντρο είναι η έδρα των γεννητικών τους οργάνων.

Ενώ οι άντρες με το πρώτο κέντρο υλοποιούν, οι γυναίκες με το δεύτερο κέντρο κυοφορούν, ανατρέφουν και δίνουν όλα τα υλικά στοιχεία που χρειάζεται ένα παιδί για να επιβιώσει.

Αυτός είναι και ο λόγος που ένα παιδί είναι πολύ δεμένο με τη μητέρα του, διότι από κει αντλεί όλες τις φυσικές υλικές πηγές της επιβίωσής του και της συγκρότησης των πρώτων σωμάτων του. Τα πνευματικά χαρακτηριστικά τα κληρονομεί από το πατέρα.

Επίσης, το κέντρο αυτό είναι και η έδρα του ενστίκτου της κοινωνικότητας.

Αυτό το κέντρο μπορεί να υποστεί μπλοκάρισμα ή αλλοίωση όταν το άτομο έχει υπερβολικούς φόβους ή φοβίες ή όταν τα βασικά του ένστικτά δεν λειτουργούν σωστά.

Αρμονική λειτουργιά
Όταν το δεύτερο τσάκρα λειτουργεί αρμονικά τότε εκφράζουμε ελεύθερα τα συναισθήματα μας, προσεγγίζουμε με ευκολία το αντίθετο φύλο και συμπορευόμαστε με τις επιθυμίες και τις σκέψεις του συντρόφου μας. Η ζωή μας είναι γεμάτη με αισιοδοξία και ενθουσιασμό και η δημιουργική μας ενέργεια διαπερνά το σώμα, το νου και την ψυχή μας. Τα συναισθήματα μας είναι γνήσια και εκφράζονται χωρίς υπερβολή και δραματοποίηση. Νοιώθουμε πληρότητα, αισιοδοξία, ενθουσιασμό και ενότητα με το περιβάλλον μας.
Δυσαρμονική λειτουργία
Το δεύτερο τσάκρα αναπτύσσεται πλήρως στην εφηβεία, αν όμως υπάρχει καταπίεση και χειραγώγηση από το οικογενειακό περιβάλλον τότε είναι δυνατό να δυσλειτουργήσει και να παραμείνει σε αυτή την κατάσταση για το υπόλοιπο της ζωή μας. Βέβαια αυτό μπορεί να συμβεί και πολύ πιο νωρίς, δηλαδή κατά τη βρεφική και παιδική ηλικία, λόγω έλλειψης οικειότητας, τρυφερότητας και στοργής. Ενώ κατά την ενήλικη ζωή μας υπεύθυνα για τη δυσαρμονία του θεωρούνται η υπερβολική σκέψη και ο προγραμματισμός, αλλά και οι καταχρήσεις.

Όταν το ιερό τσάκρα υπολειτουργεί έχουμε χαμηλή αυτοεκτίμηση και βιώνουμε μια κατάσταση συναισθηματικής και σεξουαλικής ψυχρότητας. Αναπτύσσουμε υπερβολικούς φόβους, γινόμαστε υπερευαίσθητοι, υπερβολικά ντροπαλοί και γεμάτοι ενοχές. Αποκτούμε σχέσης εξάρτησης με άλλους ανθρώπους και γινόμαστε πολύ υποχωρητικοί. Εισπράττουμε αβεβαιότητα και ένταση στις σχέσεις με το αντίθετο φύλο και αντιδρούμε με εκρήξεις λόγω των καταπιεσμένων συναισθημάτων και επιθυμιών μας. Τέλος χάνουμε κάθε ενδιαφέρον για τη ζωή.

Όταν υπερλειτουργεί γινόμαστε ματαιόδοξοι και επιθετικοί, αναπτύσσουμε εμμονές και ψυχαναγκασμούς, αλλά και συμπτώματα σεξουαλικής εξάρτησης. Τα συναισθήματα μας γίνονται πολύ έντονα και πολλές φορές ανεξέλεγκτα.

Σωματικές και ψυχικές ασθένειες
Τα συμπτώματα που βιώνουμε στο σώμα μας λόγω της δυσαρμονίας του ιερού κέντρου είναι ανικανότητα και στειρότητα, προβλήματα στα νεφρά, μυϊκοί σπασμοί, δυσκοιλιότητα, δυσκαμψία και πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης. Κολπικές μολύνσεις, προβλήματα στις ωοθήκες, ενδομητρίωση για τις γυναίκες ή προβλήματα στον προστάτη για τους άνδρες.

Γενικότερα όταν αναπτύσσουμε φοβίες σχετικά με το σώμα μας ή το θάνατο πλήττονται τα νεφρά, όταν υπάρχει πρόβλημα στην επικοινωνία με τους άλλους, το έντερο, ενώ όταν υπάρχει ο φόβος της τεκνοποίησης πλήττονται τα γυναικολογικά.

Προβλήματα που έχουν να κάνουν με τον ψυχισμό μας είναι η κατάθλιψη, οι διατροφικές διαταραχές, ο εθισμός σε ουσίες και αλκοόλ και οι σεξουαλικές διαταραχές

Θεραπεία
Προκειμένου να θεραπεύσουμε το δεύτερο τσάκρα μπορούμε να φοράμε ή να εντάξουμε στο περιβάλλον μας το πορτοκαλί χρώμα. Να ξαπλώνουμε για μερικά λεπτά στο φως του ήλιου βάζοντας μια πορτοκαλί ζελατίνα στο ύψος του αφαλού. Να ατενίζουμε τη σελήνη, τη θάλασσα ή οποιαδήποτε φυσική πηγή νερού και να ακούμε τους ήχους της φύσης. Μπορούμε να ακολουθήσουμε επίσης κάποιες ενεργειακές θεραπείες, να κάνουμε γιόγκα και διαλογισμό. Τέλος πρέπει να αρχίσουμε να ικανοποιούμε τις αισθήσεις μας, ακούγοντας όμορφες μελωδίες, δοκιμάζοντας νέες γεύσεις, ομορφαίνοντας το χώρο μας, απολαμβάνοντας την τέχνη και διασκεδάζοντας.
Άσκηση
Ξαπλώστε ανάσκελα με τις παλάμες των χεριών σας να κοιτάζουν προς τα πάνω. Πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές εστιάζοντας την προσοχή σας στο κάτω μέρος της κοιλιάς σας. Φανταστείτε πως σε αυτό το σημείο υπάρχει μια ήσυχη λίμνη, που τη φωτίζει η πανσέληνος που βρίσκεται ακριβώς από πάνω σας, και της δίνει ένα όμορφο χρυσό – πορτοκαλί χρώμα. Επικεντρωθείτε στο σημείο αυτό και νοιώστε το να γίνεται ρευστό όπως ακριβώς το νερό της λίμνης. Μπορείτε επίσης να φανταστείτε πως το υπόλοιπο σώμα σας είναι το τοπίο που πλαισιώνει τη λίμνη και να ακούσετε τους ήχους του νυχτερινού αυτού τοπίου. Νοιώστε ηρεμία και χαλάρωση και εν συνεχεία νοιώστε πως αντλείτε ενέργεια από τη σελήνη που καταλήγει στο δεύτερο τσάκρα σας και το θεραπεύει.

Τρίτο Τσάκρα

Περιγραφή

Ονομάζεται και – Ηλιακό Πλέγμα, Μανιπούρα

Θέση – Η περιοχή του Στομάχου (ανάμεσα από τον Αφαλό και το Διάφραγμα)

Όργανα που σχετίζεται – Πάγκρεας, Συκώτι, Στομάχι,

Γενικότερη συσχέτιση – Μεταβολισμός και Πέψη

Διακυβερνά – Ενέργεια, Δύναμη, Θέληση, Συναίσθημα

Ρήμα που το χαρακτηρίζει – «Μπορώ»

Χρώμα – Κίτρινο

Στοιχείο – Φωτιά

Το τρίτο κέντρο βρίσκεται μία παλάμη πάνω από τον αφαλό.

Το χρώμα του είναι το κίτρινο.

Αυτό το κέντρο είναι η έδρα των συναισθημάτων μας.

Επίσης, αυτό το κέντρο είναι το σημείο από όπου συνδεόμαστε με τους συνανθρώπους μας. Είναι η πόρτα μας στο σύμπαν.

Αυτός είναι ο λόγος που όταν βρισκόμαστε σε μια δυσάρεστη κατάσταση δημιουργείται κόμπος στο στομάχι μας, ή όταν έχουμε ένα ισχυρό προαίσθημα, η αίσθηση ξεκινάει από το στομάχι.

Αυτό το κέντρο μπορεί να υποστεί δυσλειτουργία όταν το άτομο έχει συναισθηματική ανισορροπία ή έχει ανισόρροπες σχέσεις με το περιβάλλον του.

Εάν ένα άτομο έχει πολύ συσσωρευμένο θυμό, πικρία, στρες, απογοήτευση κ.α. τότε το κέντρο θα δυσλειτουργήσει.

Εάν ένα άτομο υπόκειται σε ενεργειακή αφαίμαξη, τότε πάλι το κέντρο σταδιακά θα δυσλειτουργήσει και θα αλλοιωθεί.

Το κέντρο αυτό επηρεάζει κατά κύριο λόγο το πεπτικό σύστημα και όλα τα όργανά του – συκώτι (θυμός), στομάχι (άγχος), χολή (πικρία) πάγκρεας (απογοήτευση).

Παραθέτουμε ένα παράδειγμα για το πώς λειτουργεί στη καθημερινότητά μας.

Ένας άνθρωπος, λόγω διαφόρων γεγονότων που έχουν συμβεί στη ζωή του και νιώθει ότι έχει αδικηθεί, νιώθει θυμό. Αντί λοιπόν να τον εκφράζει  το συγκρατεί και τον συσσωρεύει μέσα του. Όταν αισθανόμαστε θυμό συνήθως συμβαίνουν όλο και περισσότερα πράγματα για να μας τον αυξήσουν περαιτέρω και τελικάνα τον εκφράσουμε. Το όργανο που ανταποκρίνεται στο θυμό, είναι το συκώτι, το οποίο λαμβάνει το μήνυμα ότι υπάρχει υπερβολική έξαρση θυμού και με τη σειρά του προσπαθεί να βρει τρόπους εκτόνωσης για να μη πληγεί συνολικά ο άνθρωπος. Δημιουργεί λοιπόν στο άτομο τάσεις προς το αλκοόλ διότι μέσω του αλκοόλ το συκώτι γνωρίζει ότι η συνείδησή μας κάμπτεται. Έτσι, ελπίζει ότι με αυτόν τον τρόπο θα εκδηλωθεί επιτέλους ο συσσωρευμένος θυμός.

Αρμονική λειτουργία
Όταν το ηλιακό μας πλέγμα λειτουργεί αρμονικά αισθανόμαστε πλήρεις, γεμάτοι χαρά και με όρεξη για ζωή. Νοιώθουμε εσωτερική αρμονία και ειρήνη και αποδεχόμαστε τον εαυτό μας και τους άλλους. Αντιμετωπίζουμε οποιαδήποτε πρόκληση εμφανιστεί στη ζωή ως μια ευκαιρία για μάθηση. Είμαστε συνδεδεμένοι με το σύμπαν και έχουμε τη δύναμη να έλξουμε τις καταστάσεις που επιθυμούμε να έχουμε στη ζωή μας και τα πρόσωπα που θα μας βοηθήσουν να εξελιχθούμε. Είμαστε γεμάτοι φως και ενέργεια και προστατευμένοι από κάθε αρνητικότητα. Η ενέργεια αυτού του τσάκρα μας επιτρέπει να μετατρέπουμε την αδράνεια σε κίνηση, μας βοηθά να ανταποκρινόμαστε με σθένος στις προκλήσεις, να κάνουμε συνειδητές επιλογές και να προχωράμε μπροστά στη ζωή μας.
Δυσαρμονική λειτουργία
Αυτό το κέντρο μπορεί να δυσλειτουργήσει όταν δεν είμαστε συνδεδεμένοι με το περιβάλλον μας, όταν συσσωρεύονται μέσα μας αρνητικά συναισθήματα, αλλά και όταν υποστούμε ενεργειακή αφαίμαξη.
Όταν το τρίτο τσάκρα υπολειτουργεί τότε έχουμε μειωμένη αυτοπεποίθηση, μας απασχολεί διαρκώς η γνώμη των άλλων και είναι δύσκολο για εμάς να πούμε «όχι». Γινόμαστε παθητικοί παρατηρητές της ζωής αφού παντού βλέπουμε δυσκολίες που μας αποτρέπουν να δράσουμε. Έχουμε μικρές αντοχές και ανοχές με αποτέλεσμα να παραιτούμαστε εύκολα, να απογοητευόμαστε, αλλά και να νευριάζουμε με το παραμικρό. Γινόμαστε πεσιμιστές και παντού βλέπουμε το κακό, τον πόνο και τη δυστυχία. Πολλές φορές μάλιστα μπορεί να νοιώσουμε τόση μεγάλη απειλή από το περιβάλλον μας ώστε να καταφύγουμε στην απομόνωση και τη μοναξιά, για να προστατευτούμε.
Όταν το τρίτο τσάκρα υπερλειτουργεί τότε έχουμε έντονα συναισθηματικά ξεσπάσματα και νοιώθουμε διαρκώς ανικανοποίητοι. Θέλουμε να ελέγχουμε τα πάντα και να επιδεικνύουμε την ισχύ μας. Μας είναι δύσκολο να χαλαρώσουμε και γινόμαστε υπερδραστήριοι. Η υλική ευμάρεια και η αποδοχή των άλλων γίνονται ο βασικός σκοπός της ζωή μας. Απαιτούμε όλοι να συμπλέουν με τους δικούς μας σκοπούς και απόψεις και αντιδρούμε άσχημα όταν δεν παίρνουμε αυτό που επιθυμούμε.
Σωματικές και ψυχικές ασθένειες
Ένα δυσαρμονικό τρίτο τσάκρα μπορεί να προκαλέσει ασθένειες στο πεπτικό μας σύστημα και σε όλα τα όργανα που σχετίζονται με αυτό, προβλήματα στη μέση και μυϊκή δυσκαμψία, διαβήτη, χαμηλή ενέργεια και ζωτικότητα.
Σε ψυχολογικό επίπεδο σχετίζεται με προβλήματα όπως η κατάθλιψη, η ανασφάλεια, ο φόβος της απόρριψης, η ευθυνοφοβία και τέλος φόβοι που σχετίζονται με την εξωτερική μας εμφάνιση και τα γηρατειά
Θεραπεία
Για να βοηθήσουμε το ηλιακό μας πλέγμα να θεραπευτεί μπορούμε να ασχοληθούμε με δραστηριότητες που απαιτούν έντονη σωματική και πνευματική εξάσκηση. Να κάνουμε ψυχανάλυση και διαλογισμό και γενικά να προσπαθήσουμε να δυναμώσουμε ψυχολογικά. Κάθε φορά που μας μειώνουν και μας επικρίνουν αυτό το τσάκρα αποδυναμώνεται και τελικά εξασθενεί. Η λύση είναι να πάψουν σταδιακά να μας αγγίζουν οι κριτικές και γενικότερα η γνώμη των άλλων για εμάς, για να επέλθει και πάλι ισορροπία. Άλλοι τρόποι για θεραπεία είναι να φοράμε χρυσά, ή στο χρώμα του χρυσού, κοσμήματα, να έχουμε μαζί μας ή στο χώρο μας κίτρινους πολύτιμους λίθους, όπως ο κιτρίνης ή το τοπάζι. Να ατενίζουμε τον ήλιο ή ένα όμορφο τοπίο λουσμένο στο φως του ήλιου.
Άσκηση
Ξαπλώστε ανάσκελα με τις παλάμες των χεριών σας να κοιτάζουν προς τα πάνω. Πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές εστιάζοντας την προσοχή σας δύο δάχτυλα πάνω από τον αφαλό, στο ηλιακό σας πλέγμα. Νοιώστε μια ζεστή ενέργεια στο σημείο αυτό και στη συνέχεια αρχίστε να κινείτε την ενέργεια αυτή προς τα πάνω. Κινείστε την ενέργεια και νοιώστε τη να ζεσταίνει κάθε ενεργειακό σας κέντρο ξεκινώντας από αυτό τη καρδιάς και φτάνοντας ως το τσάκρα του στέμματος. Στη συνέχεια στρέψτε ξανά την προσοχή σας στο ηλιακό πλέγμα και κάντε την ίδια διαδικασία προς τα κάτω, φτάστε μέχρι τις πατούσες σας. Κάνοντας αυτή την άσκηση θα νοιώσετε μια έντονη ζεστασιά σε όλο το κορμί σας και θα αρχίσετε να ιδρώνετε ακόμα και τις κρύες μέρες του χειμώνα. Συνεχίστε να νοιώθετε αυτή την υπέροχη ζέστη και εστιάστε για μια τελευταία φορά στο τρίτο τσάκρα. Τώρα φανταστείτε ένα λαμπερό ήλιο να αναδύεται από αυτό τη σημείο και να φωτίζει με τις ακτίνες του όλο το δωμάτιο στο οποίο βρίσκεστε. Νοιώστε τη χρυσή ενέργεια του ήλιου να τυλίγει όλο σας το κορμί. Τώρα πια έχετε κάνει το πρώτο βήμα για τη διεύρυνση και θεραπεία του ηλιακού σας πλέγματος.

Τέταρτο Τσάκρα

Περιγραφή

Ονομάζεται και – Αναχάτα

Θέση – Στην μέση του Θώρακα

Όργανα που σχετίζεται – Καρδιά, πνεύμονες

Γενικότερη συσχέτιση – Κυκλοφορικό, Ανοσοποιητικό και Ενδοκρινολογικό σύστημα

Διακυβερνά – Αγάπη, Ευσπλαχνία, Ισορροπία

Ρήμα που το χαρακτηρίζει – «Αγαπώ»

Χρώμα – Πράσινο

Στοιχείο – Αέρας

Το τέταρτο κέντρο, το σημαντικότερο κι από τα 88.000 κέντρα του σώματός μας, βρίσκεται στο κέντρο του στήθους.

Το χρώμα του είναι το πράσινο.

Το κέντρο αυτό είναι ο ρυθμιστής της ενέργειας του σώματός μας, είναι το σημαντικότερο από τα 7 κέντρα διότι είναι το σημείο σύνδεσης των ανώτερων και των κατώτερων κέντρων, των ανώτερων και των κατώτερων σωμάτων. Θα λέγαμε ότι είναι το σημείο της ψυχής.

Το κέντρο αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο να δυσλειτουργήσει σημαντικά, ακριβώς γιατί είναι το σημείο της ψυχής, η οποία δύσκολα βλάπτεται. Λέγεται, ότι ακόμα κι αν όλα τα υπόλοιπα κέντρα του ατόμου κλείσουν αλλά αυτό παραμένει λειτουργικό, αυτό θα καταφέρει να αντιστρέψει τη κατάσταση και να θεραπεύσει και τα άλλα κέντρα, αλλά εάν αυτό το κέντρο κλείσει, ακόμα κι αν λειτουργούν όλα τα άλλα, δεν υπάρχει επιστροφή.

Και φυσικά, σε αυτό το κέντρο ανήκει η ιδιότητα της ουράνιας αγάπης!

Ενώ όμως αυτό το κέντρο βάλλεται δύσκολα, υπάρχει ένα άλλο κέντρο το οποίο είναι ακριβώς πίσω από αυτό το οποίο σχετίζεται με την υλικά νοούμενη αγάπη. Δυστυχώς αυτό πλήττεται πολύ πιο εύκολα. Το χρώμα του είναι το Ροζ.

Όταν κάποιος νιώθει ότι δεν τον αγαπούν, ή ότι γενικότερα στη ζωή του δεν έχει εισπράξει αγάπη, τότε το κέντρο δυσλειτουργεί και πλήττονται οι πνεύμονες και το στήθος (εάν είναι γυναίκα) με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Αυτό το δευτερεύον – πίσω από τη καρδιά – κέντρο ονομάζεται και το κέντρο της θλίψης, ακριβώς γιατί η απουσία της αγάπης δημιουργεί θλίψη.

Σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως ο άνθρωπος χρειάζεται επιβεβαιώσεις αγάπης που πρέπει να έρθουν συνήθως από κάποιον σύντροφο. Η σχέση με το σύντροφο είναι η πιο ιερή σχέση και η αγάπη που μπορεί να αναπτυχθεί μεταξύ δύο ανθρώπων είναι ίδια με αυτή του πρωταρχικού κέντρου, της ουράνιας αγάπης.

Ένα συχνό παράδειγμα είναι η γυναίκα που έχει μια κακή σχέση με τον σύντροφο. Καθώς η αγάπη διαστρεβλώνεται ή απουσιάζει και τη θέση της παίρνει ο θυμός, η αγανάκτηση κ.α. , το δευτερεύον κέντρο αρχίζει να υπολειτουργεί, δίνοντας λιγότερη ζωτική ενέργεια στους πνεύμονες, στην καρδιά και στο στήθος, δημιουργώντας τάσεις για προβλήματα στο αναπνευστικό, στο κυκλοφορικό και κύστες στο στήθος.

Εάν αυτό συνεχιστεί όμως για μεγάλο χρονικό διάστημα, το πρωτεύον κέντρο, ενδέχεται να διαταραχτεί. Η έλλειψη ενέργειας μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργία όγκου στο στήθος, σε καρδιακά ή έντονα αναπνευστικά προβλήματα.

Αρμονική λειτουργία
Το τέταρτο τσάκρα, όπως και το έβδομο, είναι δύσκολο να δυσλειτουργήσει σημαντικά, ενώ έχει και τη δύναμη να θεραπεύσει όλα τα υπόλοιπα τσάκρας, εφόσον έχει αναπτυχθεί σωστά.
Όταν το τσάκρα της καρδιάς λειτουργεί αρμονικά τότε νοιώθουμε σεβασμό και ανιδιοτελή αγάπη για τα πάντα γύρω μας. Αποδεχόμαστε τον εαυτό μας και τους άλλους και έχουμε τη δύναμη να συγχωρούμε. Αναπτύσσουμε το χάρισμα της ενσυναίσθησης και της εμπάθειας. Νοιώθουμε εσωτερική γαλήνη και πληρότητα. Δημιουργούμε υγιείς σχέσεις, βοηθάμε και στηρίζουμε τους άλλους και νοιώθουμε μια βαθειά σύνδεση με τη φύση. Αναπτύσσουμε τη δυνατότητα της αυτό-ίασης καθώς και την ικανότητα να θεραπεύουμε τους άλλους. Εξελισσόμαστε πνευματικά, είμαστε συνδεδεμένοι με το σύμπαν και το θεό, και νοιώθουμε μια αίσθηση πληρότητας, ειρήνης και εμπιστοσύνης.
Δυσαρμονική λειτουργία
Το κέντρο αυτό είναι δυνατό να δυσλειτουργήσει όταν νοιώθουμε ότι δεν έχουμε εισπράξει αγάπη από τους άλλους ή όταν δεν αγαπάμε και δεν αποδεχόμαστε τον εαυτό μας.
Όταν το τέταρτο τσάκρα υπολειτουργεί γινόμαστε ψυχροί, αδιάφοροι και κλεινόμαστε στον εαυτό μας. Αρνούμαστε να δεχτούμε την αγάπη των άλλων γιατί νιώθουμε πως δεν την έχουμε ανάγκη ή από φόβο μήπως πληγωθούμε. Σκεφτόμαστε πάντα αρνητικά και μας είναι δύσκολο να δημιουργήσουμε μια υγιή και ισότιμη σχέση, αφού συνήθως επιλέγουμε άτομα που παίρνουν από εμάς χωρίς να δίνουν. Έχουμε αισθήματα κατωτερότητας, αισθανόμαστε συχνά λυπημένοι και σιγά – σιγά μπορεί να οδηγηθούμε στην κατάθλιψη. Δυσκολευόμαστε να συγχωρήσουμε, να εμπιστευτούμε και νιώθουμε συχνά αισθήματα ντροπής.
Όταν το τέταρτο τσάκρα υπερλειτουργεί γινόμαστε δογματικοί, θυμώνουμε εύκολα, ζηλεύουμε ή μισούμε. Γινόμαστε επίσης ευσυγκίνητοι και αναποφάσιστοι και πολύ συχνά καταπιεστικοί και εξαρτημένοι συναισθηματικά από τους άλλους. Αναπτύσσουμε φόβους ότι θα εγκαταλειφθούμε ή θα προδοθούμε, προσπαθούμε να χειραγωγήσουμε τα άτομα του περιβάλλοντος μας και γινόμαστε επικριτικοί μαζί τους, αλλά και με τον ίδιο μας τον εαυτό. Αν τελικά προδοθούμε ή απογοητευτούμε τότε θα αντιδράσουμε τιμωρώντας σκληρά τους υπεύθυνους.
Σωματικές και ψυχικές ασθένειες
Όταν το τσάκρα της καρδιάς δυσλειτουργήσει τότε πολύ συχνά πλήττονται το στήθος, η καρδιά και οι πνεύμονες. Αλλά προβλήματα που σχετίζονται με την ανισορροπία αυτού του κέντρου είναι η κακή κυκλοφορία του αίματος, η υπόταση ή η υπέρταση, οι αρρυθμίες, το άσθμα και η υψηλή χοληστερίνη. Πολλές φορές ακόμα και πόνοι στο πάνω μέρος της πλάτης, τους ώμους και τα χέρια είναι δείγματα ότι υπάρχει κάποιο μπλοκάρισμα στο τσάκρα της καρδιάς.
Θεραπεία
Για να πετύχουμε τη θεραπεία, διεύρυνση και εξισορρόπηση του τέταρτου τσάκρα πρέπει να αποδεχτούμε πλήρως τον εαυτό μας και να εξωτερικεύουμε τα συναισθήματα μας. Να χρησιμοποιούμε διάφορες τεχνικές οι οποίες θα μας επιτρέψουν να βγάλουμε προς τα έξω τα καταπιεσμένα συναισθήματα μας, όπως ο διαλογισμός, η ψυχανάλυση, ή η τήρηση ημερολογίου. Μπορούμε επίσης να εξασκούμε κάποιες αναπνευστικές τεχνικές και συγκεκριμένες ασκήσεις της γιόγκα που ανοίγουν το τσάκρα της καρδιάς. Μπορούμε να έχουμε στο χώρο μας ή και να φοράμε, στο ύψος του στήθους, κρυστάλλους ή ημιπολύτιμους λίθους σε πράσινο ή ροζ χρώμα, όπως ο ροζ και ο πράσινος χαλαζίας, το σμαράγδι, η πράσινη αβεντουρίνη, η ροζ τουρμαλίνη κλπ. Θα μας βοηθούσαν επίσης οι επισκέψεις στη φύση, ή αν αυτό δεν είναι δυνατό τότε θα ήταν καλό να εντάξουμε στο χώρο μας το πράσινο χρώμα ή πίνακες με φυσικά τοπία. Τέλος στη καθημερινότητα μας θα πρέπει να κρατάμε αποστάσεις και να μην αντιδρούμε απερίσκεπτα, να μένουμε στο παρόν, να μην κρίνουμε τους άλλους, να βοηθάμε και να προσφέρουμε ότι μπορούμε, είτε αυτό έχει να κάνει με υλικά αγαθά, συμπαράσταση, ή και εθελοντική εργασία.
Aσκηση
Ξαπλώστε ανάσκελα με τις παλάμες των χεριών σας να κοιτάζουν προς τα πάνω. Αναπνεύστε αργά από τη μύτη(εισπνοή και εκπνοή) και χαλαρώστε όσο μπορείτε. Για λίγα λεπτά προσπαθήστε να παρατηρείτε απλά την αναπνοή σας. Έπειτα επικεντρωθείτε στην καρδιά σας και ζητήστε από το υποσυνείδητο σας να «βγάλει» προς τα έξω οτιδήποτε σας έχει πληγώσει και δεν σας επιτρέπει να εξελιχθείτε. Είναι πολύ πιθανό να νιώσετε κάποια αρνητικά συναισθήματα, όπως πόνο, θλίψη ή θυμό, τα οποία στη συνέχεια θα πρέπει να απελευθερώσετε. Νοιώστε την καρδιά σας να ανοίγει και να βγαίνει από μέσα της ένας γκρίζος καπνός, ο οποίος διαχέεται στο χώρο και σιγά – σιγά διαλύεται, καθώς απομακρύνεται από εσάς. Συνεχίστε αυτή τη διαδικασία μέχρι να νιώσετε πλήρως απελευθερωμένοι. Στη συνέχεια νιώστε την καρδιά σας να πλημυρίζει με φώς και αγάπη. Ξυπνήστε νιώθοντας χαλαροί, απελευθερωμένοι και γεμάτοι φως.

Πέμπτο Τσάκρα

Περιγραφή

Ονομάζεται και – Βισούντα
Θέση – Λαιμός
Όργανα που σχετίζεται – Θυρεοειδής, Πνεύμονες, Φωνητικές Χορδές, Βρόγχοι
Γενικότερη συσχέτιση –
Χρώμα – Μπλε
Στοιχείο – Ήχος
Διακυβερνά – Επικοινωνία, Έκφραση, αποφασιστικότητα
Ρήμα που το χαρακτηρίζει – «Μιλώ»

Το πέμπτο κέντρο βρίσκεται στη βάση του λαιμού.

Το χρώμα του είναι το γαλάζιο.

Το κέντρο αυτό είναι η έδρα της αυτοέκφρασης μας, της επικοινωνίας, της στάσης μας απέναντι στη ζωή.

Το κέντρο αυτό μπορεί να υποστεί βλάβες όταν το άτομο δεν έχει ελεύθερη αυτοέκφραση, είτε γιατί κάποιος του το επιβάλλει άμεσα ή έμμεσα, είτε λόγω της ιδιοσυγκρασίας του.

Το κέντρο αυτό συνδέεται άμεσα με το τρίτο κέντρο, το ηλιακό πλέγμα.

Το πέμπτο τσάκρα είναι πολύ ευαίσθητο στις απότομες αλλαγές του περιβάλλοντός μας. Συνήθως μετά από κάποιο σοκ το κέντρο του λαιμού κλείνει με αποτέλεσμα να δημιουργεί βραχνάδα, προβλήματα φαρυγγίτιδας, λαρυγγίτιδας και θυρεοειδούς,. Σε ακραίες περιπτώσεις, εάν κλείσει το κέντρο αυτό βίαια (συνήθως από τραυματικό γεγονός) το άτομο μπορεί να χάσει ακόμα και τη φωνή του, ή να υποστεί οριστικές αλλοιώσεις στις φωνητικές του χορδές. Από αυτές τις καταστάσεις βγήκαν οι εκφράσεις «έχασε τη μιλιά του», «έμεινε άφωνος» κ.λ.π.

Συνήθως ο φόβος παίζει πολύ σημαντικό παράγοντα στη δυσλειτουργία του κέντρου. Ο φόβος για τη κριτική των άλλων, ή τις επιπτώσεις που μπορεί να πιστεύει το άτομο ότι θα έχει η ελεύθερη έκφρασή του, μπορεί να τον οδηγήσει σταδιακά σε περιορισμένη αυτοέκφραση, άρα και σε στρέβλωση του ενεργειακού κέντρου.

Πολλές φορές για παράδειγμα, παλαιότερα, όταν η κοινωνία ήταν πολύ πιο επικριτική απέναντί στους ομοφυλόφιλους, τους οδηγούσε σε σημαντικά προβλήματα τέτοιου τύπου. Επίσης, σε χώρες όπου υπάρχει απαγόρευση της ελευθερίας του λόγου, μπορεί μαζικά ένας λαός να υποστεί βλάβη σε αυτό το κέντρο. Έχει παρατηρηθεί κατά το παρελθόν ότι λαοί οι οποίοι εισήλθαν σε περιόδους δικτατορίας, υπέστησαν σημαντικές αλλαγές στη χροιά της φωνής τους.

Αρμονική λειτουργία
Όταν το τσάκρα του λαιμού λειτουργεί αρμονικά τότε μπορούμε να εκφράζουμε ελεύθερα και ειλικρινά τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας. Μπορούμε και παρουσιάζουμε τον εαυτό μας όπως ακριβώς είναι, χωρίς υπερβολές ή ντροπή και χωρίς να μας επηρεάζει η γνώμη των άλλων. Είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε τον εαυτό μας, αλλά και τους άλλους και να δίνουμε σωστές συμβουλές, όταν αυτό είναι απαραίτητο. Η άποψη μας εκφράζεται ξεκάθαρα και με θάρρος και η φωνή μας είναι διαυγής, μεστή και μελωδική. Δεν παρασυρόμαστε εύκολα και διατηρούμε την ανεξαρτησία μας και την ελευθερία μας. Επίσης έχουμε αναπτυγμένη διαίσθηση και την ικανότητα να λαμβάνουμε «ανώτερη» καθοδήγηση, όποτε την έχουμε ανάγκη. t
Δυσαρμονική λειτουργία
Η κύρια αιτία δυσαρμονίας αυτού του κέντρου είναι ο φόβος για την γνώμη των άλλων, ο οποίος περιορίζει την αυτοέκφραση και δημιουργεί προβλήματα στην επικοινωνία με το περιβάλλον μας.
Όταν το πέμπτο τσάκρα υπολειτουργεί τότε γινόμαστε ντροπαλοί, λιγομίλητοι και αδυνατούμε να εκφράσουμε την εσωτερική μας αλήθεια, αλλά και τις σκέψεις μας. Λαμβάνουμε συνεχώς υπόψη μας τη γνώμη των άλλων και λειτουργούμε σύμφωνα με τις δικές τους αρχές και επιθυμίες. Γινόμαστε απρόθυμοι, αντικοινωνικοί και ανειλικρινείς λόγω της χαμηλής μας αυτοπεποίθησης. Τελικά οι άλλοι δεν βρίσκουν κανένα ενδιαφέρον στα λόγια μας και δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος που μας βυθίζει όλο και πιο πολύ στην ανασφάλεια. Σταδιακά παρουσιάζονται προβλήματα στην ομιλία, η φωνή μας γίνεται μονότονη και ασθενική και είναι δυνατό να παρουσιάσουμε ακόμα και τραυλισμό. Ως συνέπεια των παραπάνω καταλήγουμε να χρησιμοποιήσουμε υπερβολικές τεχνικές έκφρασης για να έλξουμε την προσοχή των άλλων.
Όταν το τσάκρα του λαιμού υπερλειτουργεί τότε γινόμαστε φλύαροι και θορυβώδεις. Η ομιλία μας γίνεται επιθετική, αδιάφορη και παγερή. Η φωνή μας μπορεί να είναι δυνατή, αλλά τα λόγια μας να φαντάζουν ασήμαντα στους άλλους. Γινόμαστε υπερβολικά δογματικοί και μερικές φορές εκφραζόμαστε με άσχημο τρόπο.
Σωματικές και ψυχικές ασθένειες
Οι ασθένειες που σχετίζονται με τη μη ομαλή λειτουργία του πέμπτου κέντρου είναι αυτές που εντοπίζονται στην περιοχή του λαιμού, όπως προβλήματα στις αμυγδαλές, το λάρυγγα και τον φάρυγγα, αλλοιώσεις της φωνής, ή προβλήματα του θυρεοειδή αδένα.
Άλλες ασθένειες που εκδηλώνονται στο σώμα είναι οι πόνοι στον αυχένα, προβλήματα στα ιγμόρεια και τα αυτιά, παθήσεις του στόματος και της γνάθου, πόνος στους ώμους ή τα χέρια, προβλήματα στους πνεύμονες και χρόνια κόπωση.
Οι ψυχικές ασθένειες που είναι σχετικές με την ανισορροπία αυτού του κέντρου είναι τα προβλήματα στην εκφορά του λόγου και την επικοινωνία με τους άλλους ανθρώπους, η έλλειψη αυτοπεποίθησης και η ανάγκη απομόνωσης
Θεραπεία
Προκειμένου να επιφέρουμε ξανά ισορροπία σε αυτό το κέντρο θα πρέπει να ασχοληθούμε με δραστηριότητες που μας βοηθούν να εκφράσουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματα μας, όπως είναι η συγγραφή, η τήρηση ημερολογίου, η ζωγραφική, ο χορός και το τραγούδι. Μπορούμε να φοράμε ένα μπλε φουλάρι στο λαιμό και γενικά να εντάξουμε το μπλε χρώμα στην καθημερινότητα μας (αξεσουάρ, ρούχα, αντικείμενα διακόσμησης κλπ). Να εξασκούμαστε στην άσκηση της σιωπής και της μη κρίσης, ειδικά αν το πέμπτο τσάκρα μας υπερλειτουργεί. Μπορούμε επίσης να εκτελούμε ασκήσεις της γιόγκα που ενεργοποιούν την περιοχή του θώρακα και του λαιμού, να κάνουμε ρέικι, διαλογισμό ή άλλου είδους ενεργειακές θεραπείες. Μπορούμε, τέλος, να ξαπλώνουμε και να ατενίζουμε τον γαλάζιο ουρανό και να φοράμε στο ύψος του λαιμού μας κρυστάλλους ή λίθους στο χρώμα του γαλάζιου ή του μπλε, όπως είναι ο αμαζονίτης, ο μπλε χαλαζίας, η μπλε τουρμαλίνη και το τυρκουάζ.
Aσκηση
Καθίστε οκλαδόν με τα χέρια να ακουμπούν απαλά στους μηρούς και τις παλάμες να κοιτάζουν προς τα πάνω. Αρχίστε να εισπνέετε και να εκπνέετε αργά από τη μύτη. Παρατηρείστε για λίγο την αναπνοή σας και έπειτα αρχίστε να χαλαρώνετε σιγά – σιγά όλο σας το σώμα ξεκινώντας από τις πατούσες και φτάνοντας μέχρι την κορυφή του κεφαλιού. Όταν νοιώσετε πως έχετε χαλαρώσει αρκετά αρχίστε να οραματίζεστε ένα μπλε διαμάντι, στο μέγεθος σας, το οποίο βρίσκετε ακριβώς απέναντι σας. Ξεκινήστε να του δίνετε ενέργεια μέχρι να το δείτε να πάλλεται και να ακτινοβολεί από τη μπλε-χρυσή ενέργεια που εσείς του δίνετε. Έπειτα δείτε το να μικραίνει και να γίνεται ένα μικρό διαμάντι πάνω στην παλάμη του χεριού σας, μέσα στο οποίο συμπυκνώνεται όλη η θεραπευτική ενέργεια που του έχετε δώσει. Πάρτε το και τοποθετήστε το στο λαιμό σας. Δείτε το για λίγο να περιστρέφεται αρχικά με την αντίθετη φορά και έπειτα (και για πάντα) με την ορθή φορά περιστροφής, ανάλογα με το φύλο σας. Όταν τελειώσετε με αυτή τη διαδικασία κουνήστε ελαφρά τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών και ανοίξτε τα μάτια σας.
Οποιαδήποτε στιγμή νοιώσετε την ανάγκη εστιάστε στην περιοχή του λαιμού σας και νοιώστε το μπλε διαμάντι να περιστρέφεται μέσα σε αυτόν θεραπεύοντας και ισορροπώντας αυτό το κέντρο.
\

Τσάκρα ή Chakra

Έκτο Τσάκρα

Περιγραφή

Ονομάζεται και – Τρίτο Μάτι, Άτζνα

Θέση – Κέντρο του Μετώπου

Όργανα που σχετίζεται – Επίφυση, υπόφυση και νευρικό σύστημα

Γενικότερη συσχέτιση – Όραση

Χρώμα – Λουλακί

Στοιχείο – Φως

Διακυβερνά – Διαίσθηση, Φαντασία, Διόραση

Ρήμα που το χαρακτηρίζει – «Βλέπω»

Το κέντρο αυτό είναι το γνωστό σε όλους μας ως τρίτο μάτι και βρίσκεται μεταξύ των φρυδιών μας.

Το χρώμα του είναι το μπλε ή λουλακί.

Το κέντρο αυτό είναι η έδρα της διαίσθησης, του οραματισμού, της σκέψης, της σοφίας, της διεισδυτικότητας και της ψυχολογικής κατάστασης του ανθρώπου και συνδέεται με το δεύτερο κέντρο (τρία δάχτυλα κάτω από τον αφαλό).

Επηρεάζει ολόκληρο το νευρικό και ενδοκρινικό σύστημα του ατόμου.

Το κέντρο αυτό μπορεί να υποστεί βλάβη, όταν το άτομο πάθει νευρικό κλονισμό, όταν υπάρχουν ψυχολογικά έντονα προβλήματα ή όταν υπάρχει ακατάπαυστη υπερένταση.

Το τρίτο μάτι συνδέεται άμεσα με το δεύτερο κέντρο. Αυτό σημαίνει, όπως είδαμε και στο πέμπτο κέντρο, οτι οποιαδήποτε διατταρχη του δεύτερου κέντρου επηρεάζει άμεσα το έκτο και αντίστροφα.

Αρμονική λειτουργία
Βρίσκεται στο μέτωπο ανάμεσα στα φρύδια και συχνά το ονομάζουν Τρίτο Μάτι. Θεωρείται υπεύθυνο για την ανάπτυξη της ενόρασης, σχετίζεται με τη νότα Λα με την Θεία Αρμονία και το Κάλλος. Δίνει ενέργεια στην υπόφυση, στο αριστερό μάτι, τα αυτιά, τη μύτη και το νευρικό σύστημα. Το τσάκρα αυτό είναι υπεύθυνο σε μεγάλο βαθμό για τη διαίσθησή μας και για ένα είδος εσωτερικής γνώσης που πηγάζει από το βαθύτερο εαυτό μας. Δίνει ικανότητα για συγκεντρωμένη σκέψη, ανώτερες διανοητικές λειτουργίες και ενδιαφέρον για τη γνώση και τις φιλοσοφικές αλήθειες.
Δυσαρμονική λειτουργία
Προκαλεί εμμονές, ψευδαισθήσεις, δυσκολία στη συγκέντρωση, εφιάλτες, ακόμα και παραισθήσεις.
Aυξάνει τη νωθρότητα, τις αυταπάτες και την επιπολαιότητα.
Σωματικές και ψυχικές ασθένειες
Xρόνια ιγμορίτιδα, ημικρανίες, προβλήματα όρασης.
Θεραπεία
Μάθετε να εμπιστεύεστε τις αιφνίδιες αποφάσεις σας. Εστιαστείτε στο 3ο μάτι. Οραματιστείτε και ασκηθείτε στο να είστε ανοιχτοί σε νέες καταστάσεις ανεξάρτητα από το αν τις κρίνετε σωστές ή λάθος.
Φάτε μούρα, μαύρη σοκολάτα, μπαχαρικά.
Aσκηση
Διαλογισμός. Συνιστά το A και το Ω για την ομαλή ροή της ενέργειας στο έκτο τσάκρα. Εστίαση στο 3ο μάτι, Κίρταν Κρίγια, τοξότης, αναπνοή με σφύριγμα και κάθε στάση της γιόγκα που το μέτωπο “αναπαύεται” στο πάτωμα.

Έβδομο Τσάκρα

Περιγραφή

Ονομάζεται και – Κορώνα, Σαχασράρα

Θέση – Κορυφή του Κρανίου

Όργανα που σχετίζεται – Υπόφυση

Χρώμα – Λευκό (ή μωβ)

Διακυβερνά – Το θρησκευτικό συναίσθημα

Ρήμα που το χαρακτηρίζει – «Γνωρίζω»

Το έβδομο κέντρο βρίσκεται στη κορυφή της κεφαλής μας.

Το χρώμα του είναι το μοβ – λιλά, ή λευκο, ενώ άλλοι του προσδίδουν όλα τα χρώματα της ίριδας και έχει άμεση σχέση με το πρώτο μας κέντρο.

Είναι η έδρα της ανώτερης επικοινωνίας, της έμπνευσης, της τέχνης και της σύνδεσης με το ανώτερο.

Όπως το πρώτο κέντρο έχει να κάνει με τη σύνδεσή μας στη Γη, αυτό το κέντρο αναλαμβάνει να διατηρεί τη σύνδεσή μας με το πνεύμα. Λέγεται και κέντρο της Νιρβάνα, η αλλιώς το κέντρο της αιώνιας έκστασης και ευτυχίας.

Η υπερβολική ενασχόληση και ανησυχία με την ύλη είναι η αιτία που αυτό το κέντρο μπορεί να δυσλειτουργήσει.

Όσο το κέντρο αυτό στρεβλώνεται, τόσο πιο πολύ ο άνθρωπος απομακρύνεται από την ευτυχία, τη χαρά και την ευδαιμονία. Ως εκ τούτου λοιπόν προσκολλάται ακόμα περισσότερο στην ύλη με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Δεν είναι τυχαίο που πολλοί δάσκαλοι στην εποχή μας λένε ότι διανύουμε την εποχή όπου η ανθρωπότητα αποποιήθηκε την ευτυχία της και έκλεισε το σημαντικότερο κέντρο που την ενώνει με τα ανώτερα ιδανικά.

Η δυσλειτουργία του κέντρου αυτού, μας αποκόβει όπως είπαμε και παραπάνω από την χαρά και την ευτυχία. Συνήθως λοιπόν, οι άνθρωποι προσπαθούν να αποκαταστήσουν αυτή τη χαρά ενασχολούμενοι ακόμα περισσότερο με την ύλη.

Καθώς όμως η ύλη από μόνη της δεν μπορεί να φέρει την ευτυχία, το άτομο βυθίζεται σε κατάθλιψη. Η ίδια δηλαδή η υπερτροφοδότηση του πρώτου κέντρου σιγά σιγά οδηγεί το άτομο να έχει τάσεις φυγής, το πρώτο κέντρο στρεβλώνεται και αρχίζουν τα προβλήματα.

Το ζητούμενο εδώ είναι η αναζήτηση της πνευματικής χαράς, του διαλογισμού και της προσφοράς.

Αρμονική λειτουργία
Βρίσκεται στη κορυφή του κεφαλιού και σχετίζεται με το δεξί μάτι και την επίφυση. Η νότα που το χαρακτηρίζει είναι η Σι. Συνδέεται με την ολοκλήρωση της προσωπικότητάς μας μέσω της πνευματικότητας. Όσο περισσότερο ανοιχτό είναι αυτό το τσάκρα τόσο διευρύνει την επικοινωνία με τον υπερβατικό κόσμο και δημιουργεί μια βαθιά αίσθηση ενότητας με τα πάντα. 
Δυσαρμονική λειτουργία
Παρατηρείται σύγχυση και το φαινόμενο της εξάρτησης από τα ψυχικά και πνευματικά φαινόμενα.
Άνιση κατανομή σκέψης-συναισθήματος, όπου υπερτερεί η εκλογίκευση και η ξεροκεφαλιά.
Σωματικές και ψυχικές ασθένειες
Nευρικές διαταραχές και ψυχικές δυσλειτουργίες.
Θεραπεία
Συνδεθείτε με τον εαυτό σας και ακολουθείστε τις σκέψεις σας. Ακολουθείστε και μελετήστε τα όνειρα και τη φαντασία σας, καταγράψτε τα σε ένα ημερολόγιο.
Καθαρίστε το σώμα με αποτοξινωτικές τροφές.
Aσκηση
Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να ενεργοποιήσετε και να εξισορροπήσετε το έβδομο τσάκρα από το να ξεκινήσετε το δικό σας πνευματικό ταξίδι (επιλέγοντας τη μέθοδο και τον τρόπο που σας ταιριάζει) και να εργαστείτε προς όφελος της πνευματικής σας ανάπτυξης.“Ο εξολοθρευτής του Εγώ”, Σατ Κρίγια, συγκέντρωση στην άκρη της μύτης.

 

Λίγο πριν φύγεις

 

Δες και αυτό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *