Η ιστορία του Aleister Crowley και η Thoth Tarot

Thoth Tarot //

Ίσως κανένα άτομο να μην είχε τόσο μεγάλη επιρροή στις αντιπολιτισμικές στροφές του 20ού αιώνα, όπως ο αποκρυφιστής που εκπαιδεύτηκε στο Κέιμπριτζ και ο εφευρέτης της θρησκείας του Thelema, Aleister Crowley. Και σύμφωνα με τον Crowley, δεν έχει τελειώσει ακόμα. «1000 χρόνια από τώρα», έγραψε κάποτε ο Κρόουλι, «ο κόσμος θα καθίσει στο ηλιοβασίλεμα του Κροβλιανί».

 

Ο αυτο-επιθετικός Κρόουλι αποκαλούσε τον εαυτό του «το Μεγάλο Θηρίο 666» και πολλούς άλλους αποκαλυπτικούς τίτλους. Ο βρετανικός τύπος τον ονόμασε «The Wickedest Man in the World», επίσης τον τίτλο του παραπάνω ντοκιμαντέρ, ένα από τα τεσσάρων σειρών του BBC 4 με φημισμένα απαίσια πρόσωπα που ονομάζονται «Masters of Darkness». Ο Κρόουλι είναι ίσως ο πιο διάσημος για την θεωρία του «Κάνε ό, τι θέλεις», το οποίο, εκτός του πλαισίου του, φαίνεται να είναι μια φιλοσοφία του απόλυτου, ελεύθερου ελευθεριασμού.

Γεννήθηκε ο Έντουαρντ Αλεξάντερ Κρόουλι το 1875 από πλούσιους Βρετανούς ζυθοποιούς της Βρετανικής Plymouth Brothers, ο Κρόουλι πολύ νωρίς για να αντικαταστήσει τη θρησκεία της οικογένειάς του και του πολιτισμού του με μια ποικιλία ακραίων προσπαθειών, από την ορειβασία έως τη σεξουαλική μαγεία και κάθε είδους πρακτικές που προέρχονται από μια σύνθεση της Ανατολικής θρησκείες και αρχαία και σύγχρονη δαιμονολογία. Τα αποτελέσματα ήταν ανάμεικτα. Όλοι εκτός από τους πιο έμπειρους βρίσκουν το μεγαλύτερο μέρος της αποκρυφιστικής γραφής του  ακατανόητη (αν και είναι δεμένη με εξυπνάδα και κάποιο βάθος). Η τραχιά, υστερική του ποίηση είναι συχνά διασκεδαστική. Οι περισσότεροι άνθρωποι βρήκαν την υπερβολική προσωπικότητά του ανυπόφορη και αυτός σπατάλησε τον πλούτο του και έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του. Αλλά η βιογραφία του είναι αναμφισβήτητα συναρπαστική – ανατριχιαστική – και η παρουσία του είναι σχεδόν παντού αναπόφευκτη. Ο Κρόουλι ταξίδεψε στον κόσμο πραγματοποιώντας μαγικά τελετουργικά, γράφοντας εγχειρίδια για τη μαγεία (ή «Magick» στην ομιλία του), ιδρύοντας εσωτερικές παραγγελίες και αλληλεπιδρά με μερικούς από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες και απόκρυφους στοχαστές της εποχής του.

Ως ορειβάτης, ο Crowley ηγείται της πρώτης βρετανικής αποστολής στο K2  το 1902. Ως ποιητής, δημοσίευσε μερικά από τα πιο σκανδαλώδης στίχους που έχουν ακόμη εκτυπωθεί, με το όνομα George Archibald Bishop το 1898. Κατά τη διάρκεια της  σύντομης παραμονής του στην αποκρυφιστική κοινωνία στην Ερμητική Τάξη της Χρυσής Αυγής, άσκησε κάποια επιρροή στον William Butler Yeats .

Αν και κατηγορείται για προδοσία των Βρετανών κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, φαίνεται ότι εργάστηκε ως διπλός πράκτορας και είχε πολλούς δεσμούς στη βρετανική κοινότητα πληροφοριών. Μετά το θάνατό του το 1947, η ζωή και η σκέψη του έπαιξαν ρόλο στο έργο των William S. Burroughs, The Beatles, Led Zeppelin, the Rolling Stones, David Bowie, Ozzy Osbourne, Robert Anton Wilson , Timothy Leary, Genesis P-Orridge , και αμέτρητοι άλλοι. Ο Crowley εμφανίζεται στο A Movable Feast του Hemingway και έχει εμπνεύσει έναν αριθμό λογοτεχνικών χαρακτήρων , για παράδειγμα του The Magician του Somerset Maugham και του Christopher Isherwood’sΜια επίσκεψη στο Anselm Oakes .

Το 1944  έγραψε το The Book of Thoth . Στη συνέχεια, ανέθεσε στη Lady Frieda Harris να ζωγραφίσει τι θα γινόταν το Thoth Tarot το 1969. Οι απεικονίσεις του καταστρώματος παρουσιάζουν συμβολισμό βασισμένο στην ενσωμάτωση εικόνων από τον Crowley από πολλούς διαφορετικούς κλάδους, όπως η επιστήμη και η φιλοσοφία και διάφορα αποκρυφιστικά συστήματα, όπως περιγράφεται λεπτομερώς Το Βιβλίο του Θωθ.Ο Crowley αρχικά σκόπευε το Thoth Tarot να είναι ένα εξάμηνο έργο με στόχο την ενημέρωση του παραδοσιακού εικονογραφικού συμβολισμού του τυπικού καταστρώματος. Ωστόσο, λόγω του αυξημένου πεδίου εφαρμογής, το έργο τελικά διήρκεσε πέντε χρόνια, μεταξύ του 1938 και του 1943 και οι δύο καλλιτέχνες πέθαναν πριν από τη δημοσίευση το 1969 από το Ordo Templi Orientis (OTO), στο οποίο ήταν και τα δύο μέλη. Ως εκ τούτου, το Thoth Tarot έχει γίνει ένα από τα καλύτερα και πιο δημοφιλή καταστρώματα στον κόσμο.

Πάρε μία πρόβλεψη ΕΔΩ :

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *