Σε ένα καφέ στην Θεσσαλονίκη σου λένε το φλιτζάνι με χαρτάκι προτεραιότητας από το 1995 …

Πήγα αργά, μετά τις 8 το απόγευμα, ώστε να μην έχει τόσο κόσμο, και να μπορέσω να μιλήσω με τις κοπέλες – καφετζούδες (μέντιουμ;) με την ησυχία μου. Ναι, καλά.   Μιλάμε για  λαϊκό προσκύνημα…..

Πήγα αργά, μετά τις 8 το απόγευμα, ώστε να μην έχει τόσο κόσμο, και να μπορέσω να μιλήσω με τις κοπέλες – καφετζούδες (μέντιουμ;) με την ησυχία μου. Ναι, καλά.   Μιλάμε για  λαϊκό προσκύνημα! Με κάθε σημασία της λέξης… Απ’ ότι φαίνεται το μαγαζί έχει τόσο μα τόσο κόσμο που συρρέει να μάθει το μέλλον του, κι έτσι προέκυψαν και τα περιβόητα χαρτάκια προτεραιότητας.   Υπήρχαν, λέει, εκνευρισμοί και παρεξηγήσεις μεταξύ των πελατών. Βασικά, το λέω ευγενικά. Η αλήθεια είναι πως γινόντουσαν καυγάδες ολόκληροι: “Σε εκείνη έκατσες παραπάνω ώρα επειδή είναι φίλη σου”, “εμείς ήρθαμε πρώτοι”, ένας χαμός.   Δεν ήμουν η εξαίρεση.   Λίγα λεπτά αφού φανέρωσα στην κοπέλα που δούλευε τις ερευνητικές μου προθέσεις (τι το ήθελα), βρέθηκα χωρίς να το καταλάβω με ένα τηλέφωνο στο χέρι, να μιλάω με τον ιδιοκτήτη του μαγαζιού ο οποίος καταλάβαινε ότι κι εγώ την δουλειά μου έκανα βέβαια, αλλά με θερμοπαρακαλούσε να μην καθυστερήσω τις κοπέλες του φλιτζανιού παραπάνω ώρα απ’ όση μου αναλογεί και “παρεξηγηθεί πάλι κανένας πελάτης”. Ο τύπος το εννοούσε. Κανονικά.   Μετά μίλησα με την Κατερίνα. Ήταν γλυκύτατη και πολύ ευγενική. Είναι 22 χρονών, από την Ευκαρπία, κι έμαθε να λέει το φλιτζάνι από τη γιαγιά της, που είναι, λέει, ξακουστή. Τα σημάδια του φλιτζανιού είναι παντού τα ίδια, παγκόσμια γλώσσα.   Λέει το φλιτζάνι πολλά χρόνια, απ’ τα 14 της, και στο μαγαζί δουλεύει εδώ και ενάμιση χρόνο. Δεν είναι προληπτική, και θάνατο στο φλιτζάνι έχει, λέει, δει μόνο δύο φορές. Και το είπε και τις δύο.   “Ό,τι βλέπεις στο φλιτζάνι το λες, δεν λέμε μόνο ό,τι θέλει να ακούσει ο άλλος. Στο μαγαζί έρχονται και πολλοί άντρες και γυναίκες. Τα τελευταία χρόνια όλοι ρωτάνε πιο πολύ για τα οικονομικά και τα επαγγελματικά. Πιο πολύ κι από τα αισθηματικά. Οι γυναίκες με ρωτάνε αν βλέπω βέρες, και οι άντρες αν θα στεριώσουν με τη σχέση τους και αν θα έχουνε δουλειά. Πολλοί το έχουν σαν στέκι και έρχονται συνέχεια. Αν του έχουν κακοφανεί κανενός τα μαντάτα; Όχι ποτέ. Μόνο για την αναμονή έχουμε παράπονα”   Κατάλαβε αμέσως ότι δεν πιστεύω κάστανο από φλιτζάνια και τέτοια, αλλά δεν επέμενε σε τίποτα.   Ούτε “να τώρα θα στο πω και θα δεις” ούτε “κι άλλες τα έλεγαν αυτά και μετά ερχόντουσαν κάθε μέρα”, ούτε τίποτα. Μόνο μου χαμογελούσε. Τι στο καλό, άντε να δούμε.   Έφτασε κι ο καφές, ωραιότατος, δύο ευρώ. Σε κερνάνε και λουκουμάκι. 

Μια χαρά. Για την καφεμαντεία (sic) δεν πληρώνεις τίποτα παραπάνω.   Το χαρτάκι μου έλεγε Νο14. Πάλι καλά. Είχα δει σε κάτι άλλα τραπέζια χαρτάκια που γράφανε Νο 100 (!) Περίμενα μία ώρα ακριβώς, με το ρολόι. Γύρω μου: Κόσμος φουλ, τσιγαρίλα, χαχανητά, πολλά κορίτσια, σούπερ μοντέρνες όλες, οι περισσότερες έμοιαζαν φοιτήτριες, δυνατή μουσική   μία “αστρολογική βιβλιοθήκη”.     Ελλάδα, 2013. Μάλιστα.   Γίνεται και καλύτερο:   Διαβάζω στο χαρτάκι πως λένε το φλιτζάνι κι από το facebook, κι έχουνε και υποκατάστημα – παιδότοπο όπου:   wait for it..   “Ενώ προσέχουμε τους μικρούς σας αγγέλους, σας λέμε το φλιτζάνι του καφέ δωρεάν!!!”   Τι λέγατε;     Μη το πείτε πουθενά, αλλά εκείνη την ώρα άρχισε να με πιάνει κάτι σαν άγχος με τον καφέ κι αυτά με τους θανάτους. Άκου εκεί! Δεν ήμαστε καλά.. Μετά θυμήθηκα ότι ήταν απλά ο τρίτος καφές που έπινα μέσα στη μέρα, και ηρέμησα.         Και τώρα, το μέλλον μου!   Καταρχήν, για να ξέρετε, το φλιτζάνι δεν το γυρνάς εσύ, αλλά η κοπέλα. Για να γίνει σωστά.     Εγώ:   Έχω επαγγελματική σταθερότητα (είδε ευθεία γραμμή), αλλά πολύ άγχος και ανεβοκατεβάσματα.   Όμως είδε ένα Ε, και αυτό σημαίνει Επιτυχία που θα έρθει, λέει, σε 5 (μέρες, εβδομάδες, μήνες).   Μετά, για ένα άτομο της οικογένειας μου, η οποία αποτελείται από τέσσερα άτομα (χαίρω πολύ) θα ανοίξει Καινούρια Πόρτα (είδε Κ και Π) δηλαδή επαγγελματική ευκαιρία, το όνομα του αρχίζει από Γ.   Ένας/Μία  Κ. Χ.  θα με βοηθήσουν επαγγελματικά, και θα μου πουν κάτι ευχάριστο. Κάποιος Ν και κάποιος άλλος Α με πολιορκούν ερωτικά (ναι;)   Ένα Π κι ένα Σ  = Θα έχω Σύντομα μία Προσωπική χαρά Μπέρδεμα, τέλος, γύρω από τα ερωτικά μου: Βλέπει ένα ερωτηματικό.   “Αγγλικό ερωτηματικό ή ελληνικό;” “Ορίστε;” “Τίποτα τίποτα” 

Η Ιστορία μας : Ωκεανός kamaras 2013 ……

Πηγή : www.lifo.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *