Βασκανία ή αλλιώς κακό μάτι !!

Βασκανία ή αλλιώς κακό μάτι !!

Το μάτιασμα είναι ένα είδος αρνητικής ενέργειας που παίρνουμε από κάποια άλλα πρόσωπα που μπορεί να μιλάνε από πίσω μας (Κοινώς κακομελετούν) ή και με ένα τους μόνο βλέμμα και αυτό μπορεί να γίνει εκούσια αλλά και ακούσια…..

Το μάτιασμα είναι ένα είδος αρνητικής ενέργειας που παίρνουμε από κάποια άλλα πρόσωπα που μπορεί να μιλάνε από πίσω μας (Κοινώς κακομελετούν) ή και με ένα τους μόνο βλέμμα και αυτό μπορεί να γίνει εκούσια αλλά και ακούσια…..

Το μάτι είναι γνωστό και διαδεδομένο σχεδόν σε όλα τα μέρη του κόσμου καθώς για αυτό μιλάνε στην Ασία στην Αφρική στην Ευρώπη ακόμη και μέσα σε κάποια βιβλία Εβραϊκά αλλά και στο Κοράνι…. Όμως στην Ελλάδα αναγράφεται ακόμη και από την αρχαία Ελλάδα από αναπτυγμένα πνεύματα όπως τον Αριστοτέλη, τον Πλούταρχο, τον Δημόκριτο και άλλους….

Βασκανία ή αλλιώς κακό μάτι !!

Και βάσει όμως του χριστιανισμού η εκκλησία αποδέχεται τη βασκανία και μάλιστα υπάρχουν αρκετές προσευχές για τον φθόνο που μπορείς να τις πάρεις από κάποιον ιερέα ή ακόμη και να τις διαβάσεις μόνος σου όπως αυτή του Αγίου Βασιλείου…. Φυσικά υπάρχουν διάφορα tip που μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε τον εαυτό σας από το κακό μάτι, μερικά από τα πιό διαδεδομένα σε όλο τον κόσμο είναι τα παρακάτω 1)Το χέρι της χάμσα ή αλλιώς το χέρι της φατίμα που είναι διαδεδομένο περισσότερο στην Αφρική και στην Μέση Ανατολή 2)Ένα από τα πιο διαδεδομένα φυλαχτά στη χώρα μας αλλά και στην Τουρκία είναι η μπλε χάντρα ή αλλιώς ματάκι που φοράμε…. βέβαια η εκκλησία μας δεν το παραδέχεται καθώς δίνει μία άλλη υπόσταση και λέει πως μπορεί να είναι και το μάτι του κακού 3)Διάφορα φυλαχτά τυλιγμένα μέσα σε πανάκι που υπάρχουν σε όλες τις θρησκείες ανάλογα με το πού πιστεύει ο καθένας Τρόποι που λένε ότι μπορεί να φύγει το κακό μάτι από πάνω σου 1)Μπάνιο με χοντρό αλάτι 2)Μπορείς να κάψεις διάφορα βότανα όπως δεντρολίβανο, βασιλικό, απήγανο, δάφνη, κανέλα πιπέρι και το διαχρονικό πάντα σκόρδο Φυσικά μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν πάρα πολλών ειδών ξεματιάσματα ανάλογα τη χώρα αλλά και την περιοχή που βρίσκεσαι καθώς στην Ελλάδα μπορούμε να βρούμε πάνω από 20 διαφορετικά είδη και προσευχές για το μάτι και πως να το αποβάλλουμε!!!!

Η βασκανία κατά την αρχαιότητα

Από τα πολύ παλιά χρόνια οι αρχαίοι Έλληνες αλλά και οι Ρωμαίοι πίστευαν στην βασκανία. Δεν ήταν κάτι που αποδέχονταν μόνο τα κατώτερα μορφωτικά στρώματα της εποχής αλλά και πολλοί διανοούμενοι και φιλόσοφοι. Ο Δημόκριτος, ο Πλούταρχος, ο Αριστοτέλης και ο Ηλιόδωρος μάλιστα επιχείρησαν να αποδώσουν στο κακό μάτι μια περισσότερο λογική εξήγηση.

Η πίστη στο “μάτι” είναι διαδεδομένη στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική, στην Ασία, αλλά και στην Ευρώπη, ιδίως στις μεσογειακές χώρες. Αναφορές στην βασκανία υπάρχουν στο Κοράνι και σε Εβραϊκά ιερά κείμενα. 

Ο συμβολισμός

Στις περιοχές όπου οι άνθρωποι δεν είχαν πολύ ανοιχτόχρωμα μάτια, όταν συναντούσαν κάποιους με γαλάζια ή πολύ πράσινα, πίστευαν πως το έντονο βλέμμα τους μάτιαζε. Ένιωθαν πως ο θαυμασμός ή η επικριτική ματιά τους μετέφερε αρνητική ενέργεια.

Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία τα φυλακτά που έχουν δημιουργηθεί, για να προστατεύουν και να απομακρύνουν τον αρνητισμό, έχουν χρώμα μπλε και σχήμα ματιού. Στην Ρώμη θεωρούσαν πως επικίνδυνα να ματιαστούν ήταν τα παιδιά. Είχαν εμπνευστεί τη θεά Cumina που θα τα προστάτευε. Αυτή η αρνητική ενέργεια δεν επηρέαζε μόνο τους ανθρώπους αλλά και τα φυτά και τα ζώα.

Προφύλαξη από την βασκανία

Από παλιά προσπαθούσαν οι άνθρωποι να προφυλαχθούν από τη βασκανία. Χρησιμοποιούσαν εκφράσεις, χειρονομίες ή φυλακτά που  πίστευαν ότι θα εξολόθρευαν την άσχημη ενέργεια. Υπήρχαν λίθοι και μέταλλα που κουβαλούσαν μαζί τους, για να αισθάνονται ασφαλείς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το “fascinum”, ένα φυλακτό φαλλικού σχήματος, που στην Ρώμη κρεμούσαν στο λαιμό κυρίως των παιδιών για προστασία από το κακό μάτι.

Στην Ελλάδα, για την αποτροπή του βασκάνου, έχουμε  το φτύσιμο. «Ως μη βασκανθώ τρις εις εμόν έπτυσα κόλπον» (Θεόκριτος), «Φτύσε τον κόρφο σου» που λέμε μέχρι και σήμερα. Επίσης η μούντζα ή το φασκέλωμα που χρησιμοποιείται στη χώρα μας και η fica των Ιταλών, δηλαδή η έκταση του δείκτη και του μικρού δαχτύλου υπηρετούν αντίστοιχη προστατευτική  λειτουργία. 

Σήμερα ιδιαίτερα γνωστά  είναι τα ματόχαντρα (μπλε χάντρα που μοιάζει με μάτι), φυλακτά από ιερά προσκυνήματα όπως τίμιο ξύλο, προσευχές διαβασμένες από την εκκλησία, ή ευχές. Και ο αγιασμός ακόμα έχει τη χρήση του σαν φυλακτό ενάντια στο κακό. Στην Ανατολή, εκτός από το χέρι της Φατιμά, υπάρχουν και επιγραφές που επικαλούνται την βοήθεια του Αλλάχ.  “Allah, maşallah” και “Allah korusun!”. Το ίδιο φυλακτό οι Εβραίοι το ονομάζουν το χέρι της Μύριαμ.

Βασκανία και επιστήμη

Δεν έχει βρεθεί από την επιστημονική κοινότητα καμία εξήγηση για το ότι ένα βλέμμα μπορεί να προκαλέσει στον αποδέκτη του πονοκέφαλο, ναυτία, αδυναμία, υπνηλία ή εμετό. Οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν στην αυθυποβολή. Μια ακόμη εξήγηση που δίνεται για το «μάτι» είναι ότι τα συμπτώματα που εμφανίζονται ξαφνικά είναι ψυχοσωματικά. Ο ματιασμένος μην έχοντας την ικανότητα να εξηγήσει τα δυσάρεστα συναισθήματα που τον καταβάλλουν τα σωματοποιεί. Μ’ αυτόν τον τρόπο, μεταφέρει την ευθύνη σε εξωτερικό παράγοντα και όχι στον εαυτό του. Σύμφωνα με ψυχολόγους, η θετική σκέψη εκείνου που ξεματιάζει, καθώς και η ανάγκη να νιώσουμε καλύτερα μας οδηγούν να πιστέψουμε πως αποβάλλεται η αρνητική ενέργεια και “θεραπευόμαστε”.

Οι επαγγελματίες…ξεματιάστρες

Στην Ελλάδα στα περισσότερα χωριά υπάρχουν κάποιοι που μπορούν να απελευθερώσουν τον ματιασμένο από την βασκανία. Η γιαγιά το μαθαίνει στον εγγονό της και ο πατέρας στην κόρη του. Από περιοχή σε περιοχή η ευχή διαφέρει καθώς και ο τρόπος που γίνεται το ξεμάτιασμα. Η μαμή είχε επιφορτιστεί στο παρελθόν τις περισσότερες φορές αυτόν τον ρόλο, συμπεριλαμβάνοντάς τον στα γενικά ιατρικά της καθήκοντα. 

Το κακό μάτι από άρθρο της britannica .

Κακό μάτι , βλέμμα που πιστεύεται ότι έχει την ικανότητα να προκαλέσει τραυματισμό ή θάνατο σε εκείνους στους οποίους πέφτει. Οι έγκυες γυναίκες, τα παιδιά και τα ζώα πιστεύεται ότι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα. Η πίστη στο κακό μάτι είναι αρχαία και πανταχού παρούσα. εμφανίστηκε στην αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη , στις εβραϊκές , ισλαμικές , βουδιστικές και ινδουιστικές παραδόσεις, και σε αυτόχθονες , αγροτικές και άλλες λαϊκές κοινωνίες , και έχει επιμείνει σε όλο τον κόσμο μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Εκείνοι που κατηγορούνται πιο συχνά ότι έριξαν το κακό μάτι περιλαμβάνουν ξένους, άτομα με κακή μορφή, άτεκνες γυναίκες και ηλικιωμένες γυναίκες.

Η δύναμη του κακού ματιού μερικές φορές θεωρείται ακούσια. ένα σλαβικό παραμύθι, για παράδειγμα, αφηγείται την ιστορία ενός πατέρα που προσβλήθηκε από το κακό μάτι που τυφλώθηκε για να αποφύγει να τραυματίσει τα ίδια του τα παιδιά. Πιο συχνά, ωστόσο, η κακία και ο φθόνος της ευημερίας και της ομορφιάς πιστεύεται ότι είναι η αιτία. Έτσι, στη μεσαιωνική Ευρώπη θεωρούνταν άτυχο να υμνούνται ή να επαινούνται τα παιδιά ή τα υπάρχοντά του, γι’ αυτό χρησιμοποιούνταν συνήθως κάποια χαρακτηριστική φράση όπως «όπως θέλει ο Θεός» ή «ο Θεός να το ευλογεί».

Τα μέτρα που λαμβάνονται για την αποτροπή του κακού ματιού ποικίλλουν ευρέως μεταξύ των πολιτισμών . Για παράδειγμα, ορισμένες αρχές προτείνουν ότι ο σκοπός της τελετουργικής διασταύρωσης – μια πρακτική που έχει σημειωθεί στις τελετές γάμου σε μέρη της Ινδίας – είναι να αποφευχθεί το κακό μάτι. Τα παιδιά της Ασίας μερικές φορές μαυρίζουν τα πρόσωπά τους, ειδικά κοντά στα μάτια, για προστασία. Μεταξύ ορισμένων ασιατικών και αφρικανικών λαών το κακό μάτι φοβάται ιδιαίτερα όταν τρώνε και πίνουν, επειδή η απώλεια ψυχής πιστεύεται ότι είναι πιο διαδεδομένη όταν το στόμα είναι ανοιχτό. Σε αυτούς τους πολιτισμούς, η κατάποση ουσιών είναι είτε μοναχική δραστηριότητα είτε λαμβάνει χώρα μόνο με την άμεση οικογένεια και πίσω από κλειδωμένες πόρτες. Άλλα μέσα προστασίας, κοινά σε πολλές παραδόσεις, περιλαμβάνουν την κατανάλωση προστατευτικών τροφίμων ή αφεψημάτων· η χρήση ιερών κειμένων, φυλαχτών (τα οποία μπορούν επίσης να κρεμαστούν σε ζώα για την προστασία τους)· τη χρήση ορισμένων χειρονομιών· και την επίδειξη τελετουργικών σχεδίων ή αντικειμένων)

                                                                                                                  Πηγή : www.britannica.com

One Commentto Βασκανία ή αλλιώς κακό μάτι !!

  1. Ο/Η Ωκεανός λέει:

    Ωραίο άρθρο !! Μπράβο Κατερίνα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *